Oglasilo se Tužilaštvo BiH

Poznat identitet osumnjičenih: Uhapšeni bivši pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH

Hronika 07.12.21, 11:18h

Poznat identitet osumnjičenih: Uhapšeni bivši pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH
Civili bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici

 

Policijski službenici SIPA jutros su na području Kantona Sarajevo uhapisli pet osoba koje se sumnjiče na ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije.

 

Iz  Tužilaštvo BiH su saopćili da se uhapšene osobe terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, te istaknuto da su među osumnjičenima i direktni izvršioci ubistava. Navodi se da su civili bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

 

- Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

 

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

 

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac, donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

Radi se o uhapšenima S. Gadži, Muji Vatrešu, N. Aganu, Sulji Hebibu i V. Aladžuzu.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI