detalji sastanka

Dodik otkrio o čemu se razgovaralo: Putin potvrdio da nema saglasnosti za imenovanje Schmidta

Front 04.12.21, 13:08h

Dodik otkrio o čemu se razgovaralo: Putin potvrdio da nema saglasnosti za imenovanje Schmidta
Dodao je da ga je “impresioniralo koliko je upoznat sa detaljima” te istakao da mu je Putin kazao da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN

 

 


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da će bh. entitet Republika Srpska nastaviti sa svojima aktivnostima vezano za otkazivanje "nametnutih rješenja" i da će kreirati rješenja koja "jesu u skladu s Ustavom", kao i da sve više ljudi u svijetu to razumije.


“Mislim da je stepen razumijevanja daleko veći danas u odnosu na prije mjesec i nešto dana kada su naš optuživali za ratnu eskalaciju. Ovo je demokratski proces u kome RS ima pravo da kreira procese i da brani nadležnosti“, izjavio je Dodik.

 

Govorio je i o posjetu Ruskoj Federaciji i susretu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom koji je Dodik nazvao kvalitetnim.

 

“Nasamo smo Putin i ja razgovarali blizu sat vremena o svim pitanjima.  Bila su pitanja vezana za ekonomiju, prije svega investicije za izgradnju gasovoda i cijenu struje, ali predsjednik Rusije se interesovao i o izgradnji srpsko-ruskog hrama i kako da to završimo i kako da se uključe ruski subjekti. Najviše vremena smo potrošili na politička pitanja. Rusija je svjedok potpisivanja Dejtonskog sporazuma i ima namjeru da očuva Dejtonski mirovni sporazum i ona to manifestuje na svaki mogući način. Razgovarali smo o tome šta je učinjeno i da je došlo do skrnavljenja Dejtona i Ustava BiH i da se pokušava svaliti krivica na RS, mada se sna da visoki predstavnik nije imao pravo da nameće nijedan zakon a on je to uradio 140 puta i to sam mu objašnjavao“, rekao je Dodik.

 

Dodao je da ga je “impresioniralo koliko je upoznat sa detaljima” te istakao da mu je Putin kazao da neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN.

 

“Domaći akteri treba da rješavaju pitanja a ne da neko to čini sa strane. Rusija se ne miješa u unutrašnje stvari BiH kako to čine drugi. Sve više vidimo specijalnih izaslanika. Naš odnos će biti odnos direktne komunikacije“, kazao je Dodik.


Dodik je rekao i da kada bi sublimirao samo jedno sa susreta sa Putinom, bilo bi da sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom, Ruska Federacija to podržava.

 

(N1, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI