KNJIGA U KOJOJ MOŽETE NAUČITI I SAZNATI O BIH

Promocija knjige "Bosna i Herzegovina, moja domovina" u BKC Sarajevo

Kultura 09.12.21, 12:06h

 Promocija knjige
U knjizi autor donosi i biografske sadržaje i putovanja koja je imao kao predsjednik HKD Napredak. U njima navodi pojedinosti o sastancima i razgovorima s čelnim ljudima kako iz BiH, Hrvatske, tako i iz svjetskog „mainstreama“

 

Predstavljanje nove knjige Franje Topića "Bosna i Hercegovina, moja domovina" bit će upriličeno u četvrtak,  9. prosinca 2021. godine s početkom u 18 sati u prostoru Bosanskog kulturnog centra, Branilaca Sarajeva 24, Sarajevo.

 

Predstavljači: akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik ANUBiH, prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, dr. Oliver Jurišić, prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta..  Moderator predstavljanje je Dražen Janko.

 

Knjiga je podijeljena u četiri cjeline koje kronološki opisuju događaje navedenih godina. Riječ je o kolumnama objavljenim u Dnevnom listu od 2002-2003, Katoličkom tjedniku od 2005-2008, kao i o izabranim kolumnama, intervjuima i prigodnim govorima.

 

U knjizi Topić se prije svega osvrće na aktualnu situaciju kako u Bosni i Hercegovini, tako i šire s dosta općih tema kao što je dijalog, ekumenizam, konzumizam, natalitet i drugo.

 

Knjiga je podijeljena u četiri cjeline koje kronološki opisuju događaje navedenih godina. Riječ je o kolumnama objavljenim u Dnevnom listu od 2002. do 2003., Katoličkom tjedniku od 2005. do 2008., kao i o izabranim kolumnama, intervjuima i prigodnim govorima, priopćeno je iz HKD-a Napredak.

 

Knjiga se sastoji od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini, a autor također donosi i razne stavove sugestivne spoznaje o pojedinim događajima poput položaja i budućnosti Hrvata u BiH, posebno u Sarajevu.

 

U brojnim člancima autor donosi i biografske sadržaje i putovanja koja je imao kao predsjednik HKD Napredak. U njima navodi pojedinosti o sastancima i razgovorima s čelnim ljudima kako iz BiH, Hrvatske, tako i iz svjetskog „mainstreama“

 

Knjiga također donosi pojedine događaje iz crkvene problematike, osvrće se na smrt sv. pape Ivana Pavla II. kao i na izbor pape Benedikta XIV i pape Franje za poglavara Katoličke Crkve. Autor pronalazi papu Ivana Pavla II. kao neiscrpan izvor teme o zagovaranju mira u Bosni i Hercegovini, spominjući 263 intervencije Pape i Vatikana u pokušaju prekidanja sukoba u BiH.

U aktualnim temama koje se prikazuju kroz objavljene kolumne, autor međureligijskim stavovima i dogovorima iznosi rješenje suživota u Bosni i Hercegovini kao jedino moguće rješenje. Ništa manje ne piše ni o nekim važnim ličnostima, poput Rene Girarda, Teilharda de Chardina, svjetskoj literaturi kao što je djelo Fukuyama (Kraj čovjeka), ili Machiavellija „Vladar“ u kojem su istaknute karakteristike uspješnog vladara.

 

Posebnu pozornost autor sa svojim kolumnama ipak stavlja na potrebe prihvaćanja BiH svojom domovinom od strane bosanskohercegovačkih Hrvata i svih drugih građana. Na nekoliko stranica, kroz sva četiri poglavlja, Topić piše o značaju poštovanja, imanja i želje za uspjehom vlastite zemlje, ističući kako ni jedna zemlja, pored Hrvatske naravno, nema više kulturnih institucija (časopisi, radiji, kulturna društva) s hrvatskim predznakom od BiH.

 

“U ovoj zemlji je snažno prisutna kultura i tradicija Hrvata. Na nekoliko mjesta ističe kako je Vrhbosanska nadbiskupija među najstarijima (1089.) na ovim prostorima, ne zaboravljajući na franjevce, dominikance i redovnice. Prof. Topić na više mjesta ukazuje na konstrukcije koje se moraju promijeniti kako bi došlo do željenih rezultata i prosperitetne domovine BiH, ističući važnost povezanosti BiH i Hrvatske”, stoji u saopćenju.

 

U posljednjem, četvrtom dijelu, autor donosi osvrte na neke izjave i prozivke koje su mu upućene.

 

Ova knjiga na 240 stranica teksta obrađuje i donosi određene velike ideje, pokreće aktualne teme iz prošlosti koje se i nakon desetak godina nisu razjasnile, gradi porušene mostove između islama i kršćanstva, ruši barijere među nepromjenjivim nacionalnim težnjama te pokušava izgraditi dublju moralnu svijest svih bosanskohercegovačkih građana, naveli su iz Napretka.

 

franjo-tpic

 

Iz razloga ograničenog broja mjesta, molimo Vas da Vaš dolazak potvrdite na e-mail [email protected] ili na broj telefona 033 222 876.

 

Predstavljanje bit će upriličeno uz poštivanje svih epidemioloških mjera i uz obvezno nošenje zaštitne maske.

 

(DEPO Portal/ak)

BLIN
KOMENTARI