Čeka se odluka o pritvoru

Dramatično u sudu: Od ranog jutra traje ispitivanje Fuada Kasumovića i četvoro njegovih saradnika

Hronika 03.12.21, 21:18h

Dramatično u sudu: Od ranog jutra traje ispitivanje Fuada Kasumovića i četvoro njegovih saradnika
Osim za Kasumovića, sudija Ljevaković razmatra prijedloge Tužilaštva ZDK za određivanje pritvora još i za Almiru Baručiju-Kapidžić, Vahdeta Drinu, Zlatka Osmanović i Asmira Mašića

 


Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Zenica Ramo Ljevaković, od ranih jutarnjih sati ispituje zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića i četvero njegovih saradnika, koji su prije dva dana uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te za koje je Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona zatražilo mjeru jednomjesečnog pritvora, ali se konačna odluka očekuje tek kasno noćas.


SIPA je, podsjetimo, u kodnoj akciji "Zenicatrans", Fuada Kasumovića i njegove saradnike uhapsila po nalogu Kantonalnog tužilaštva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, a zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal na štetu gradskog JKP "Zenicatrans - prevoz putnika", nad kojim je otvoren i stečajni postupak.


Osim za Kasumovića, sudija Ljevaković razmatra prijedloge Tužilaštva ZDK za određivanje pritvora još i za Almiru Baručiju-Kapidžić, Vahdeta Drinu, Zlatka Osmanović i Asmira Mašića.


Uprkos jučerašnjoj najavi, Tužilaštvo je, nakon ispitivanja, u konačnom prijedlogu upućenom Kantonalnom sudu Zenica, odustalo od traženja pritvora i za Besima Husakovića, bivšeg direktora "Zenicatransa".


Husaković je sinoć pušten iz pritvora i za njega su, kao i za još četiri uhapšene osobe: K. A., O. M., M. E. i K. A., a koji su pušteni jučer, već nakon ispitivanja u prostorijama SIPA-e, zatražene mjere zabrane.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI