IGK TRAŽI OD PREDSJEDNIKA HRVATSKE

Neka se Milanović izvini žrtvama genocida i državi BiH! Smeta mu što stoljećima u miru živimo 's različitostima'!

Front 03.12.21, 19:31h

Neka se Milanović izvini žrtvama genocida i državi BiH! Smeta mu što stoljećima u miru živimo 's različitostima'!
Iz IGK-a Milanoviću poručuju "da je prošlo vrijeme velikohrvatske nadmoćnosti i nametanja 'istina' koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži"

 

 


 

 

Institut za istraživanje genocida u Kanadi (IGK) traži od predsjednika Republike Hrvatske bezuvjetno izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici i izvinjenje državi Bosni i Hercegovini.


IGK, istovremeno, najoštrije osuđuje i potpuno odbacuje sramne, anticivilizacijske izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u kojime je neljudski rekao da Srebrenica nije sveto pismo, saopćeno je iz IGK-a.


- Izjave Milanovića kojima omalovažava žrtve genocida u Srebrenici, ali i presude međunarodnih i nacionalnih sudova i mnogobrojne rezolucije i deklaracije parlamenata država širom svijeta, te UN-a, označavaju ga kao lidera hrvatske velikodržavne ideologije, koja ima cilj stvaranje velike Hrvatske na račun podjele i uništenja države Bosne i Hercegovine i posebno bošnjačkog naroda. S njim se međunarodna zajednica, a posebno Evropska unija mora posebno, hitno pozabaviti - navodi se.


Iz IGK-a Milanoviću poručuju "da je prošlo vrijeme velikohrvatske nadmoćnosti i nametanja 'istina' koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži".


- On treba znati da je Bosna i Hercegovina ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest. Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina je imala dublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom, državnom trajanju. Zato je teško zamisliti ideju Evrope poslije zločina agresije i udruženog zločinačkog poduhvata Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, zločina koji je dubinu bosanskohercegovačke državne slobode sveo na njegov prezir države Bosne i Hercegovine - navode iz IGK-a.


U tom kontekstu ističu da je Bosna i Hercegovina stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti s različitostima "i to Milanoviću najviše smeta".


- Kao što su se patriote u i van Bosne i Hercegovine uspjeli suprotstaviti velikohrvatskom agresoru, tako će se i danas suprotstaviti Milanoviću i sličnim koji rade protiv jedne evropske države čiji društveni modus je uzela Evropska unija za svoju zajedničku egzistenciju. Milanović mora računati na one koji se neće odreći svoje države. Njegova kontinuirana antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovački narodi i građani, posebno oni u Kanadi, ga preziru - navodi se u saopćenju.


IGK nadalje ukazuje na spregu Milanovića, Čovića, Dodika i Vučića u pokušaju razbijanja države Bosne i Hercegovine.


- Milanović učestvuje u Čovićevom udruženom antidržavnom, antibosanskom poduhvatu s Dodikom i Vučićem u razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Njegove izjave imaju samo jedan cilj sakrivanje grijeha Hrvatske u agresivnom razbijanju jedinstvene i suverene države Bosne i Hercegovine. Hrvatska politika se nikada do kraja nije ogradila od razbijanja države Bosne i Hercegovine - navode iz IGK-a.


IGK smatra da "Milanovićeve izjave jasno govore da on, kao predsjednik Hrvatske, stoji iza najnovije reinkarnacije politike iz devedesetih godina, politike koja je uspostavila paradržavu u suverenoj i međunardno priznatoj državi Bosni i Hercegovini, takozvanu "hrvatsku republiku herceg bosnu", koja je pravosnažno osuđena od Haškog tribunala".


- Bosna i Hercegovina  je ponosna zemlja njenih hrabrih sinova i ponosnih kćeri koji su uvijek budni i prkosni od sna. Zato njegove neljudske izjave ne mogu ništa ugroziti u Bosni i Hercegovini. Ali zato govore o njegovoj ličnosti, političkoj profilaciji i liderskim težnjama koji će završili na marginama povijesti - navodi se.


IGK, stoga, poziva na jačanje bosanske koalicije s misijom borbe protiv antibosanstva i antibošnjaštva, negiranja bosanskoga identiteta, bosanskog jezika, bosanske kulture, historije i tradicije i samog bića države Bosne i Hercegovine, "borbe za institucionalizaciju kulture sjećanja, koja će bosansko državno pitanje uzdići kao kosmičko pitanje od koga zavisi opstanak ne samo države Bosne i Hercegovine, već i mnogih državnih zajednica u svijetu".


Iz IGK-a poručuju da su svjesni ovakvih 'prijatelja' i da još jače lobiraju za državu.


- Mi ne odustajmo od naše Bosne i Hercegovine. Pozivamo bosanskohercegovačku dijasporu da se ujedini na platformi bosanske koalicije. Učimo našu djecu o prirodnoj i društvenoj ljepoti Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dizati ruke od Bosne i Hercegovine zbog onih koji su se žrtvovali da bi se u njoj danas živjelo i da bismo mogli otići u svoju rodnu grudu. Bosna i Hercegovina je preživjela i gore neprijatelje u prošlosti - navodi se u saopćenju.


(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI