Hoće li se dogovoriti?

Danas nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona

Hronika 02.12.21, 07:56h

Danas nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i jučer je izbjegao novinare, nije davao izjave dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nije prisustvovao ovoj rundi razgovora jer se nalazi u Moskvi

 

Sastanci domaćih zvaničnika sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom i direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i pregovori o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine u Sarajevu će biti nastavljeni i danas, četvrti dan zaredom.

 

Kako je najavljeno, pregovori će početi već u 8:30 sati.

 

Jučer su se sa međunarodnim predstavnicima ponovo sastali lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, da bi im se u poslijepodnevnim satima pridružili i predstavnici opozicije.

 

Izetbegović je u kratkoj izjavi novinarima kazao kako je dobro da su u razgovorima učestvovali svi predstavnici parlamentarnih stranaka. Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se jutros krene ozbiljnije sa razmatranjem blokada u Federaciji BiH.

 

Naglasio je da etnički prefiks “mora otpasti” dodajući da je to “stav Venecijanske komisije, nas sviju“.

 

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je da je plan osigurati podršku lidera SNSD-a Milorada Dodika da se ide u indirektni izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sa čim se slažu i predstavnici opozicionih stranaka.

 

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović i jučer je izbjegao novinare, nije davao izjave dok predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nije prisustvovao ovoj rundi razgovora jer se nalazi u Moskvi.


(N1, DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI