U EU zarinuti zbog omikrona

Von der Leyen: Vrijeme je za razmatranje obavezne vakcinacije

Hronika 01.12.21, 20:59h

Von der Leyen: Vrijeme je za razmatranje obavezne vakcinacije
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva Omikron varijante bila "blaga" i da nije imala teže simptome

 

Zemlje Evropske unije trebale bi razmotriti obaveznu vakcinaciju za borbu protiv koronavirusa i varijante Omicron, rekla je čelnica Evropske komisije Ursula von der Leyen. 

 

Ursula von der Leyen je rekla da će vakcina biti ključna u borbi protiv "vrlo zarazne" nove varijante.

 

Dvadesetak zemalja prijavilo je slučajeve Omikrona, a EU je pooštrila ograničenja putovanja otkako je prvi put prijavljena ova varijanta ranije ovog mjeseca.

 

Evropske zemlje također se suočavaju sa većim porastom slučajeva. 

 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u međuvremenu rekla da su rani znakovi da je većina slučajeva Omikron varijante bila "blaga" i da nije imala teže simptome.

 

Von der Leyen je rekla u srijedu da je razumljivo da članice EU razgovaraju o obaveznoj vakcinaciji protiv koronavirusa s obzirom da je trećina stanovništva Unije nevakcinisana, javlja BBC. 

 

- Kako možemo potaknuti i potencijalno razmišljati o obaveznoj vakcinaciji unutar Evropske unije? O tome je potrebna rasprava. Za to je potreban zajednički pristup, ali mislim da se to mora voditi - rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

 

Neke države EU već poduzimaju korake u tom smjeru.

 

Austrija je najavila obaveznu vakcincaiju protiv Covida od februara sljedeće godine, dok Grčka kažnjava sve nevakcinisane starije od 60 godina sa 100 eura mjesečno.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI