Uzrok smrti utapanje

Policija u Bugojnu provjerava nove dojave o ubistvu bebe

Hronika 01.12.21, 19:06h

Policija u Bugojnu provjerava nove dojave o ubistvu bebe
S obzirom na stupanj raspadnutosti tijela, policija vjeruje da je beba u rijeku ubačena na uzvodnom području koje se proteže sve do Gornjeg Vakufa/Uskoplja

 

Istražitelji Ministarstva unutarnjih poslova Županije Središnja Bosna (MUP ŽSB) provjeravaju nove dojave i analiziraju postojeće u slučaju ubistva bebe čije je tijelo pronađeno 5. septembra u rijeci Vrbas u Bugojnu.

 

Glasnogovornik policijskog komesara MUP-a ŽSB Hasan Hodžić kazao je kako istražitelji čine sve da otkriju počinitelje.


“Policija aktivno radi na ovom slučaju. Obavljamo analizu mjera koje su poduzete dosad i na osnovu kojih planiramo daljnje aktivnosti usmjerene na rasvjetljavanje predmetnog događaja. Toliko mogu reći u ovoj fazi istrage”, rekao je Hodžić.

 

S obzirom na stupanj raspadnutosti tijela, policija vjeruje da je beba u rijeku ubačena na uzvodnom području koje se proteže sve do Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Prije nekoliko dana obdukcija je pokazala da je uzrok smrti djeteta utapanje.


Zasad je sigurno da je beba rođena živa, što su također pokazali nalazi obdukcije. Provjera bolnica, domova zdravlja i porodilišta nije donijela pomak u istrazi, a vjeruje se da porođaj nije izvršen pod liječničkim nadzorom.

 

U zadnjih desetak godina na području ŽSB zabilježena su tri slučaja čedomorstva. Dva su bila u Vitezu, od kojih je ono najstarije riješeno, dok je slučaj iz ožujka 2015. godine, u kojem je tijelo novorođenčeta pronađeno u napuštenom kamenolomu u viteškom mjestu Veliki Mošunj, još uvijek neriješen.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI