Postavio trupe u blizini Ukrajine

Putin traži od NATO-a garanciju da se neće širiti istočno

Front 01.12.21, 17:25h

Putin traži od NATO-a garanciju da se neće širiti istočno
Ukrajinski i zapadni zvaničnici zabrinuti su zbog postavljanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, navodeći da bi to moglo signalizirati namjeru Moskve za napad

 

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da će Moskva tražiti garancije Zapada koje će spriječiti bilo kakvo dalje širenje NATO-a i raspoređivanje oružja u blizini granica njegove zemlje, što je zahtjev koji dolazi usred straha od ruske invazije na Ukrajinu.

 

Ukrajinski i zapadni zvaničnici zabrinuti su zbog postavljanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, navodeći da bi to moglo signalizirati namjeru Moskve za napad.

 

Ruske diplomate su se suprotstavile tim tvrdnjama izražavajući zabrinutost zbog vojnog jačanja Ukrajine u blizini područja separatističkog sukoba u istočnom dijelu zemlje.

 

Govoreći na ceremoniji u Kremlju na kojoj je primio akreditive stranih ambasadora, Putin je naglasio da će Rusija tražiti "pouzdane i dugoročne sigurnosne garancije", javlja AP.

 

Optužio je da se "prijetnje povećavaju na našoj zapadnoj granici", pri čemu je NATO svoju vojnu infrastrukturu približio Rusiji i ponudio Zapadu da se uključi u suštinske razgovore o tom pitanju, dodajući da će Moskvi biti potrebna ne samo verbalna uvjeravanja, već i "pravne garancije .”

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI