GINEKOLOZI IZVELI EKSPERIMENT

Koliko zapravo ženskih orgazama postoji? Naučnici se decenijama oko toga spore, sad je drevna misterija riješena...

DEPO PLUS 01.12.21, 15:08h

Koliko zapravo ženskih orgazama postoji? Naučnici se decenijama oko toga spore, sad je drevna misterija riješena...
Od žena dobrovoljaca je zatraženo da se uzbude stimulišući same sebe – stimulacijom eksternog klitorisa i putem vaginalne stimulacije uz pomoć mokrog tampona

 

 

 

Neuhvatljivi ženski orgazam bio je predmet brojnih naučnih debata u posljednjem vijeku. Pojedini istraživači smatrali su da žene mogu doživjeti dvije vrste orgazma kroz spoljnu stimulaciju klitorisa i vaginalnu penetraciju, dok su drugi vjerovali da je u pitanju isti tip orgazma koji je postignut stimulacijom različitih dijelova ženske anatomije, piše "Salon".


Kako bi završila ovu raspravu jednom za svagda, nedavno objavljena studija u „Žurnalu seksualne medicine“, tvrdi da je riješila ovu drevnu misteriju, otkrivajući da zaista postoje dva tipa ženskog orgazma. 


Dva francuska ginekologa su uz pomoć ultrazvuka kod tri dobrovoljca mjerili promjene u šemama njihovog krvotoka kako bi otkrili kako su se njihovi seksualni organi pomjerali tokom različitih vrsta seksa. 


Od žena dobrovoljaca je zatraženo da se uzbude stimulišući same sebe – stimulacijom eksternog klitorisa i putem vaginalne stimulacije uz pomoć mokrog tampona. 


Oba testa mjerila su promjene u krvotoku u vaginalnom predjelu kako bi otkrili kako klitoris i vaginalni kompleks reaguju tokom stimulacije.
 

Studija je otkrila da postoji „funkcionalna razlika“ u orgazmima u zavisnosti od tipa seksualnog kontakta. Istraživači su otkrili da samo vrh klitorisa reaguje na eksternu stimulaciju, dok tokom vaginalne penetracije reaguju i „korijen“ klitorisa i vaginalni kompleks. 


Ovo je uticalo na protok krvi i samim tim je stvaralo različit osjećaj u tijelu. 


- Uprkos uobičajenoj pretpostavci da postoji samo jedan tip ženskog orgazma, na osnovu naših otkrića tvrdimo da postoje dvije vrste u zavisnosti od tipa stimulacije - tvrde istraživači. 


Oba tipa orgazma su klitoralna, ali dijelovi klitorisa koji reaguju su razilčiti u odnosu na tip stimulacije. 

 

(Pressonline/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI