Federalni parlament u drugom krugu glasanja usvojio

Zaključci cjelodnevne rasprave Predstavničkog doma o stanju u rudnicima: Moratorij na zapošljavanja...

Front 30.11.21, 20:51h

Zaključci cjelodnevne rasprave Predstavničkog doma o stanju u rudnicima: Moratorij na zapošljavanja...
Prvim od zaključaka je u cilju rješenja problema rudara izražena puna podrška nastavku dijaloga njihovog sindikata, uprave javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Federalne vlade te izraženo da program prestrukturiranja rudnika nema alternativu

 

 

Nakon cjelodnevnog zasjedanja, odnosno rasprave o stanju u rudnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Federalnog parlamenta je večeras, u drugom krugu glasanja, usvojio zaključke predložene iz parlamentarnog odbora za energetiku.

 

Prvim od zaključaka je u cilju rješenja problema rudara izražena puna podrška nastavku dijaloga njihovog sindikata, uprave javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Federalne vlade te izraženo da program prestrukturiranja rudnika nema alternativu.

 

Narednim zaključkom predloženim iz Odbora za energetiku je preduzeću Eelektroprivredi BiH i Vladi Federacije naloženo da utvrde plan uplate 430 miliona KM na ime dugovanja rudnika za doprinose zaposlenima. Od tog iznosa je potrebno da Vlada osigura 30 miliona KM, a ostalo Elektroprivreda BiH i uprave rudnika.

 

Sljedećim zaključkom je od Vlade i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zatraženo donošenje odluke o moratoriju na zapošljavanja administrativno-tehničkog osoblja u rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH.

 

Ovim zaključcima okončana je tačka dnevnog reda današnje sjednice o stanju u sedam rudnika uglja iz navedenog koncerna.

 

Sjednica Predstavničkog doma je nastavljena narednim temama.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI