U KS vakcinisano 51,7 posto stanovništva

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo objavilo preporučene termine za treću dozu

Hronika 30.11.21, 18:28h

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo objavilo preporučene termine za treću dozu
Iz Ministarstva naglašavaju da je u Kantonu Sarajevo protiv koronavirusa vakcinisano 51,7 posto stanovništva, što je je mnogo bolji rezultat u odnosu na ostatak FBiH, s obzirom da je na nivou ovoga entiteta vakcinisano tek nešto više od 20 posto stanovništva

 

 

Prema Biltenu vakcinacije Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, do danas je u potpunosti vakcinisano ukupno 172.127 stanovnika našeg kantona. Od toga 171.211 osoba je dobi iznad 18 godina, što predstavlja 51,7 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

 

Ovo su podaci prikupljeni kroz Informacioni sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na osnovu kojeg je sačinjen sedmični presjek stanja vakcinacije.

 

Kako je navedeno, u ustanovama Kantona Sarajevo je ukupno aplicirano 282.571 doza.

 

Od ukupnog broja potpuno vakcinisanih, najveći broj pripada dobnoj skupini od 36-45 godina i to njih 33.047 ili 19,20 posto, dok najmanji broj vakcinisanih još čine osobe od 18-25 godina, kojih je vakcinisano 11.783 ili 6,85 posto. Iz Zavoda ističu da je obje doze vakcine primilo i 916 osoba mlađih od 18 godina, što čini 0,53 posto stanovništva.

 

vakcinacija-ks-dobne-skupine

 

Prema posljednjim podacima iz Zavoda za javno zdravstvo KS, na bolničkom liječenju od COVID-19 oboljenja nalazi 107 pacijenata. Od ovog broja pacijenata, njih 25 je u potpunosti vakcinisano, što predstavlja 23,36 posto hospitaliziranih, dok je 76,64 posto osoba na bolničkom liječenju nevakcinisano.

 

Iz Ministarstva zdravstva KS podsjećaju da svi punoljetni građani Kantona Sarajevo mogu primiti treću dozu vakcine na svim punktovima u domovima zdravlja KS ili na punktovima u tržnim centrima. Važno je napomenuti da treću dozu mogu primiti i oni koji su vakcinisani s prve dvije doze van Kantona Sarajevo, ali je potrebno da prijave prve dvije doze u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

 

“Napominjemo da za osobe koje su prebolovale Covid, a onda vakcinisane sa obje doze vakcine, trenutno nema preporuke za primanje treće doze”, navode iz Ministarstva zdravstva KS, koje je objavilo i preporuke termina za primjenu treće doze vakcine protiv koronavirusa, a koje se nalaze u tabelama.

 

Iz Ministarstva naglašavaju da je u Kantonu Sarajevo protiv koronavirusa vakcinisano 51,7 posto stanovništva, što je je mnogo bolji rezultat u odnosu na ostatak FBiH, s obzirom da je na nivou ovoga entiteta vakcinisano tek nešto više od 20 posto stanovništva.

 

Broj vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, kao i u ostatku države je veći, jer u zvaničnim izvještajima nisu navedeni svi oni koji su vakcinisani u drugim zemljama. Dio građana nije prijavio nadležnima u Bosni i Hercegovini da se vakcinisao u inostranstvu.

 

Prema podacima na web stranici Our World in Data, u cijeloj Bosni i Hercegovini je 41,3 posto stanovništva vakcinisano jednom dozom, dok je objema dozama vakcinisano 22 posto stanovnika.

 

Krizni štab Ministarstva zdravstva poziva građane na poštivanje mjera koje su na snazi, a prvenstveno obavezna maska i održavanje distance u zatvorenom prostoru.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI