Radončić o razgovorima 'iza zatvorenih vrata'

'Izetbegović i Čović pokazuju maksimalni interes da dođu do kompromisa... Dogovorili se se oko jedne stvari...'

Front 30.11.21, 17:14h

'Izetbegović i Čović pokazuju maksimalni interes da dođu do kompromisa... Dogovorili se se oko jedne stvari...'
Na pitanje zašto su poslanici HDZ jučer glasali za odbacivanje izmjena Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik, Radončić tvrdi da je HDZ to učinio kako bi sačuvao SNSD u pregovaračkom procesu

 

 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Sjedinjenih Američkih Država Matthewom Palmerom kazao da međunarodni medijatori ulažu napore da se u BiH dođe do zajedničkog rješenja.

 

- Ne želim da budem pesimista, ali nemam radosne vijesti da su se stavovi hrvatskog i bošnjačkog bloka približili. Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH. Problemi koji traju desetak godina se ne mogu završiti za nekoliko sastanaka – istakao je Radončić.

 

Međutim, tvrdi da predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović pokazuju maksimalni interes da dođu do kompromisa, koji je još daleko.

 

Govoreći o izboru članova Predsjedništva, Radončić je kazao da on zagovara indirektan način, da se bira u PSBiH, što bi, kako kaže, relaksiralo situaciju te bi se tako izbjegle aluzije na treći entitet.

 

On smatra da se ne može pristati na asimetrično rješenje, jer će se za 24 sata izabrati član Predsjedništva iz RS-a, ali u FBiH to može trajati mjesecima, dok se konstituišu domovi naroda.

 

- Ne mogu članovi istog organa imati različit izborni legitimitet i birati se na različit način, tako da asimetrično rješenje nije prihvatljivo – kazao je Radončić.

 

Govoreći o razgovorima koji se danas 'vode iza zatvorenih vrata', Radončić je kazao da problem predstavlja cijeli paket. Kao dobar rezultat razgovora, naveo je da su Izetbegović i Čović odlučili da njihove stranke glasaju za podizanje izbornih standarda i da neće više biti izbornih krađa ako na to pristane i SNSD. Ako SNSD ne pristane na to, dodao je Radončić, to znači da se deklarišu kao kradljivci na izborima.

 

- Razgovara se o setu teških tema, izbor člana Predsjedništva BiH, domova naroda, tehnički standard izbora i vjerujem da će se rezultat pokazati, ako ne ove, onda naredne posjete – kazao je Radončić.

 

Na pitanje zašto su poslanici HDZ jučer glasali za odbacivanje izmjena Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo bivši visoki predstavnik, Radončić tvrdi da je HDZ to učinio kako bi sačuvao SNSD u pregovaračkom procesu.

 

U zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu održava se novi u nizu sastanaka predsjednika SDA i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića s američkim izaslanikom za izbornu reformu Mathewom Palmerom.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI