FOTO/ 'Politika bez nasilja za društvo bez nasilja'

Učešće žena u javnom i političkom životu mora se odvijati bez nasilja

ŽENA iN 30.11.21, 11:35h

Konferencija je imala za cilj da istraži obrasce i iskustva online uznemiravanja i mehanizme reagiranja, kao i dinamiku, izvore i oblike nasilja koji se odvijaju nad ženama koje učestvuju u izbornim/političkim procesima

 

 

Kako bi se postigla rodna ravnopravnost u BiH, mora postojati jednako učešće žena u javnom i političkom životu, što je jedino moguće uz nultu toleranciju prema nasilju nad ženama, kao i uz institucionalni odgovor u smislu sprečavanja, procesuiranja i kažnjavanja nasilja nad ženama u politici. Ovo su zaključci tematske konferencije “Politika bez nasilja za društvo bez nasilja” koja je jučer održana u Sarajevu. Konferencija je okupila partnere projekta “Žene na izborima u BiH”, kao i predstavnike/ce civilnog sektora, medija i akademske zajednice, u diskusiji o glavnim izazovima koji se tiču prava žena na učešće u javnom i političkom životu bez nasilja. 

 


Konferencija je imala za cilj da istraži obrasce i iskustva online uznemiravanja i mehanizme reagiranja, kao i dinamiku, izvore i oblike nasilja koji se odvijaju nad ženama koje učestvuju u izbornim/političkim procesima. Učesnici/e također su razgovarali o prevenciji ovih oblika nasilja, pogotovo u kontekstu predstojećih općih izbora 2022. godine.
Uvodne govore održali su David Saunders, predstavnik UN Women u BiH, i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a.

 


“Moramo priznati i prepoznati da je nasilje nad ženama u javnom životu ozbiljan problem i da ima ozbiljne posljedice. Žene odlučuju da se ne kandidiraju; povlače se iz javnih nastupa; brišu profile na društvenim mrežama i imaju ozbiljne zdravstvene probleme. U BiH, 60% političarki iskusilo je neki oblik nasilja, a skoro pola njih ga je iskusilo specifično zbog toga što su žene. Potrebno je obezbijediti resurse za promociju i omogućavanje učešća i vodstva žena u političkom i javnom životu. Zajedno ih moramo ohrabriti u tome i insistirati na tome”, rekao je David Saunders, predstavnik UN Women u BiH.

 


“Ova konferencija poziva na novu odlučnost u zajedničkom radu na adresiranju nasilja nad ženama u javnom prostoru i u politici. UNDP, zajedno sa UN Women, je ponosan na rad u ovoj oblasti uz podršku Švedske, i vjerujemo da snažna partnerstva i pažnja prema ovom pitanju nikad nisu bili potrebniji. Uklanjanje prepreka za učešće žena u BiH kroz stalnu promociju antidiskriminacijske kulture u političkim partijama, kompanijama, organizacijama i institucijama, kao i prikladnog učešća liderki u medijima, ostaje prioritet za sve nas”, rekla je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

 


Nakon uvodnih govora, Ismeta Dervoz, bivša zastupnica Parlamentarne skupštine BiH (od 2010. do 2014. godine), održala je inspirativan govor o brojnim izazovima i okolnostima u oblasti političke participacije žena. U prvoj tematskoj sesiji Digitalna toksičnost: Zlostavljanje i uznemiravanje politički aktivnih žena na društvenim mrežama i u online medijima u Bosni i Hercegovini učestvovale su Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH; Jasmina Mršo, službenica za politike u Evropskoj mreži političkih fondacija; Nermina Voloder, predstavnica Westminster Fondacije za demokratiju; i Nikola Vučić, reporter i producent na N1 TV.  

 


U drugoj tematskoj sesiji Jednake i sigurne mogućnosti: Prevencija i zaustavljanje nasilja nad ženama na izborima u Bosni i Hercegovini učestvovale su Vanja Bjelica-Prutina, članica Centralne izborne komisije BiH; Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH; Ivanka Marković, profesorica na Univerzitetu u Banjoj Luci i poslanica u Narodnoj skupštini RS; i Jelena Tanasković-Micanović, koordinatorica pri Koaliciji za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”. U zaključnim razmatranjima konferencije učestvovali su Adnan Kadribašić, stručnjak za rodne politike, i Zlatiborka Popov-Momčinović, profesorica na Univerzitetu Istočno Sarajevo. Konferenciju je zatvorila Lejla Ramić Mesihović, menadžerica projekta “Žene na izborima u BiH” pri UNDP-u. 

 


Zaključeno je da je prvi korak u adresiranju rasprostranjenog nasilja nad ženama u javnom i političkom životu priznavanje i imenovanje problema, budući da je u pitanju novo pitanje koje izaziva zabrinutost u demokratijama širom svijeta. Sankcioniranje nasilja nad ženama u politici mora biti istraženo zbog složenosti virtuelnih prostora i političkih senzibilnosti vezanih za izborne procese u BiH. Učesnici/e su se složili da u ovom procesu trebaju učestvovati svi relevantni akteri: političke partije, parlamenti, mediji, akademska zajednica i civilno društvo. UN Women i UNDP ostaju posvećeni adresiranju ovog pitanja u budućnosti. 

 


Događaj je organiziran od strane UN Women u BiH, u sklopu projekta “Žene na izborima u BiH”, koji finansira Švedska, a implementira UNDP u saradnji sa UN Women. 

 

(DEPO PORTAL/dg)

 

BLIN
KOMENTARI