TRIJUMF BOSANSKOG GLUMIŠTA U CRNOJ GORI

Sve za Sarajevo: Emir Hadžhafizbegović, ali i Tatjana Šojić i Mirsad Tuka dobitnici nagrada

Kultura 30.11.21, 10:07h

Sve za Sarajevo: Emir Hadžhafizbegović, ali i Tatjana Šojić i Mirsad Tuka dobitnici nagrada
Jadranka Đokić i Emir Hadžihafizbegović, glumci koji su igrali u predstavama "Pluća" i "Sjećaš li se Doli Bel", dobitnici su nagrada za najbolju žensku i mušku glavnu ulogu na 17. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću

 

Nagrada za epizodne uloge pripala je Mirsadu Tuki ("Sjećaš li se Doli Bel") i njegovoj koleginici iz predstave Tatjani Šojić, dok su Zlatan Vidović i Danilo Kerkez, akteri predstave "Usamljeni zapad" dobili grand prix za najbolji partnerski odnos na sceni.


Tako je ocijenio žiri u sastavu Milorad Damjanović, dramski umjetnik iz Beograda, reditelj Zoran Rakočević i glumac Dobrilo Boban Čvorović.

 

"Nikšićki Festival glumca je još jednom pokazao da je jedinstven festival na ovim prostorima i odličnom organizacijom, dostojnom najvećih festivala regiona, učinio da glumci na festivalu osjete koliko je njihova umjetnost važna u društvu. Žiri je mišljenja da u budućnosti predstave u selekciji ne moraju nužno biti predstave snažnog rediteljskog koncepta, već predstave koje bez obzira na žanr, treba da predstave, i da sjajnu nikšićku publiku, koja je i ove godine pokazala da je spremna da percipira i razumije svaku vrstu pozorišta, upozna sa najboljim glumačkim ostvarenjima u regionu", kazao je Damjanović, i dodao da su sve odluke donesene jednoglasno.

 

Janko Jelić, predsjednik Savjeta Festivala, kazao je da je iz ugla gledaoca bio u prilici da se upozna sa onim "osjećajem koji je pozorište donosilo još u antičkom dobu, a koji je Aristotel nazvao katarza, ili pročišćenje".

 

Organizator festivala, koji se održao u okviru Nikšićke kulturne scene, i u oviru koga je u takmičarskom dijelu izvedeno šest predstava iz regiona, je JU Nikšićko pozorište, dok su pokrovitelji Opština Nikšić i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Nikšićka publika je od 23. do 29. novembra imala priliku da odgleda i gromoglasnim apauzom nagradi aktere predstava “Pluća” (Teatar Exit iz Zagreba i Gradsko kazalište iz Siska), “M.I.R.A.” (Bitef teatar iz Beograda), "Antigona“ (Narodno pozorište iz Prištine i Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović“ iz Zaječara), "Sjećaš li se Doli Bel“ (Kamerni teatar 55 iz Sarajeva), "Usamljeni zapad" (Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke) i "Bolivud" (Teatar Komedije iz Skoplja).

 

U obrazloženju žirija stoji da Jadranka Đokić u predstavi "Pluća" gradi nezamnjenljiv dramski lik, koji funkcioniše njenim cijelim bićem.

 

"Organskom igrom, punoćom emocije, istinitošću i baskrajnom lucidnošću, njen lik oslikava današnju ženu u raznim životnim fazama – od energične i neobuzdane djevojke do starice pomirene sa smrću, konfuznu i ogoljenu kako savremene životne okolnosti umiju da nametnu, koristeći se bogatim sredstvima komike i tragike i ogromnog prostora između koji Jadranka niti na djelić sekunde ne ostavlja u praznom hodu i nedorečenosti".

 

Emir Hadžihafizbegović, istakao je žiri, pravi lik nesrećnog i na smrt preplašenig čoveka, tanane duše, rastrzanog između društvenih okolnosti i odgovornosti prema porodici, sa izraženom finom komikom i istinskom dramom, izazivajući čistu katarzu kod gledaoca. “Uloga Mahmuta Zolja koju tumači u komadu ‘Sjećaš li se Doli Bel’ svjedoči da glumačko majstorstvo najbolje zaiskri u ulogama malih ljudi koje žrvanj ideologije nemilosrdno melje, a ova uloga uspješno apsolvira kako ideološku zastranjenost, tako i smislen odabir glumačkih sredstava iz univerzuma jednog mentaliteta”.

 

Zlatan Vidović i Danilo Kerkez su u predstavi “Usamljeni zapad” tumačili uloge Kolmana i Valena Konora.

 

“Izdvaja se glumačka igra ova dva mlada ali iskusna glumca, najviše kroz veliku slobodu i povjerenje koji osjećaju jedan prema drugome gradeći odnos dva brata zadojena patološkom mržnjom. Žiri smatra da je uvjerljivost glumačke igre proistekla iz kvalitetnog glumačkog promišljanja ovog dramskog sukoba, a taj odnos nije bilo moguće stvarati bez duboke svijesti o ljudskom otuđenju, kriznoj dehumanizaciji svijeta i gubljenju empatije kao trenda u svijetu, čega su ova dva glumca potpuno svjesna”, obrazložio je žiri odluku.

 

Tatjana Šojić je u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, igrala tetku Hatidže, drugaricu Bubu, Šintorovu i Štakinu majku.

 

“Velikim dijapazonom glumačkih sredstava Tatjana je odigrala četiri dijametralno različita dramska lika, u potpuno različitim žanrovima, od kojih su dva glumačke bravure koje se pamte. Ono što plijeni u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” koja obiluje mnogim kvalitetima, svakako je glumačka raskoš i zrelost Tatjane Šojić, glumice nezaboravne pojavnosti i krajnje istinite i minuciozne, može se reći i fatalne životnosti”, naveo je žiri.

 

Mirsad Tuka, igrajući Dina Zolju, je prema riječima žirija, najsvedinijim glumačkim sredstvima, osobenom glumačkom aurom, oslikavajući unutrašnji svijet i sjećanje Dina Zolja, pasivnom igrom, iznutra, dao dodatni emotivni, romantični i tragični ton cijeloj predstavi.

 

“Osvaja jednostavnošću igre i promišljenim pristupom liku. Uloga Mirsada Tuke još jednom dokazuje da nema malih i velikih uloga koje se mjere količinom teksta i minutaže na sceni, već samo onih koje promišljenošću i strašću mogu mimetički da sublimiraju život”.

 

(Vijesti/DEPO Portal)

 

BLIN
KOMENTARI