pooštreni pregledi

Pripazite, na granici su strogi: Šta je sve iz BiH dozvoljeno unijeti u Hrvatsku i kolike su kazne za prekršioce?

Hronika 30.11.21, 09:04h

Pripazite, na granici su strogi: Šta je sve iz BiH dozvoljeno unijeti u Hrvatsku i kolike su kazne za prekršioce?
Kako su istakli, oslobađanje na navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina

 

 

 

Građani BiH u posljednje vrijeme svjedoče o pooštrenim pregledima na granici s Hrvatskom, gdje se strogo kontrolira prtljaga svakog putnika i sve ono što se unosi u tu zemlju.

 

Iz Carinske uprave te zemlje navode kako je svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU-a dužna nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom neovisno radi li se o osobnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora.

 

Hrvatska, kao država koja je članica EU-a, ne dopušta unos mesa, mlijeka te mesnih i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju, pa čak ni u malim količinama.

 

Prema navodima Carinske uprave RH, u cestovnom prometu putnicima iz BiH dopušteno je bez uvoznih davanja unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

 

Kada je u pitanju unos alkohola, dozvoljen je jedan litar  s udjelom alkohola većim od 22% vol., do dva litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje, kao i četiri litra vina te 16 litara piva.

 

Kako su istakli, oslobađanje na navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

 

Također, dozvoljen je unos i 2 kilograma po osobi mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, te dva kilograma po osobi proizvoda životinjskog podrijetla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci. Proizvoda ribarstva može se unijeti do 20 kilograma po osobi.

 

Kruh, kolači, keksi, vafle i oblate, te čokolade i slastice mogu se unositi u količinama za osobnu upotrebu.

 

Kada je riječ o kaznama za carinske prekršaje, iz Carinske uprave napominju da ako ovlašteni carinski službenici pri provedbi mjera nadzora utvrde sumnju u povredu propisa iz svoje nadležnosti dužni su i ovlašteni poduzeti potrebne mjere da se utvrdi je li počinjen prekršaj ili kazneno djelo.

 

Carinska uprava ovlaštena je izdati i prekršajni nalog prije pokretanja prekršajnog postupka ako je prekršaj utvrđen neposrednim opažanjem ili obavljenim nadzorom službenih osoba koje su o tome sačinile službenu bilješku ili zapisnik.

 

Kazna (u prekršajnom nalogu) određuje se na temelju stepena krivice, opasnosti djela i svrhe kažnjavanja, a uz ostale elemente procjenjuje se i količina te vrsta robe u prekršaju.

 

Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2.000 do 50.0000 kuna (od 520 do 13. 000 KM).

 

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja EU na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba Unije bez dozvole carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu propisana je novčana kazna za fizičku osobu u rasponu od 3.000 do 100.000 kuna (od 780 do 26.000 KM).

 

Iz Carinske uprave poručuju kako je dobro informirati bh. građane kako bi granicu s Republikom Hrvatskom prelazili bez neugodnosti i plaćanja kazni za carinske prekršaje.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI