zmajevi slavili

Čestitke: Košarkaši BiH u gostima pobijedili Bugarsku

Hronika 29.11.21, 19:52h

Čestitke: Košarkaši BiH u gostima pobijedili Bugarsku
Ovom pobjedom izabranici selektora Vedrana Bosnića s maksimalnim učinkom su završili prvi "prozor" u kvalifikacijama čime su otvorili vrata plasmana u drugu rundu

 

 

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je drugu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. u Filipinima, Japanu i Indoneziji. Košarkaši BiH su u drugom kolu F-grupe kvalifikacija večeras u Botevgradu pobijedili selekciju Bugarske sa 85:75 (25:19, 25:23, 19:13, 16:20).

 

Ovom pobjedom izabranici selektora Vedrana Bosnića s maksimalnim učinkom su završili prvi "prozor" u kvalifikacijama čime su otvorili vrata plasmana u drugu rundu.

 

Od početka susreta košarkaši BiH diktirali su tempo i imali prednost. Bugari su bili nešto bolji u skoku, a uz nekoliko vezanih poena u drugoj četvrtini uspjeli su da u jednom trenutku naprave preokret i dođu do minimalnog vodstva. No, reprezentacija BiH ubrzo je vratila kontrolu nad utakmicom i do kraja poluvremena otišla na osam poena prednosti.

 

Bolja igra bh. tima nastavljena je i u drugom poluvremenu. Iz minute u minutu košarkaši BiH povećavali su prednost, ali su u finišu još jednom dopustili domaćinu da se približi. Nekoliko grešaka u napadu te jedna dosuđena "namjerna" lična greška rezultirali su serijom Bugara od 9:0 i smanjenjem prednosti na šest poena u 38. minuti. Ipak, koševima Robesona i Muse reprezetancija BiH prekinula je seriju domaćih i vratila dvocifrenu prednost te rutinski meč privela kraju.  

 

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Miralem Halilović sa 21, Džanan Musa sa 17 i Emir Sulejmanović sa 14 poena, a kod Bugarske Chavdar Kostov sa 13 i Yordan Minchev sa 12 poena.

 

U drugom meču u grupi Litvanija je u gostima pobijedila Češku sa 74:66 te kao i BiH prvi "prozor" završila s maksimalnim učinkom.

 

Nastavak kvalifikacija je u februaru 2022. kada BiH igra dvomeč sa selekcijom Litvanije. Prvi susret na rasporedu je 24. februara u BiH, a tri dana kasnije iste selekcije odmjerit će snage u Litvaniji.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI