u produkciji Red Africa i CINEA Entertainmant

'The World A Stage': Film o početku Prvog svjetskog rata i događajima u Sarajevu iz 1914.

Kultura 29.11.21, 17:12h

'The World A Stage': Film o početku Prvog svjetskog rata i događajima u Sarajevu iz 1914.
The World A Stage se sastoji od dokumentarnih i igranih scena u filmu, a glavnu igranu ulogu ostvario glumac Branko Đurić Đuro. Pored Đurića u igranim scenama pojavljuju se i Hana Zrno, Emir Fejzić i Adnan Goro. U filmu se pojavljuju Ali Memija, Slađan Tomić, Kerim Nikšić, Timur Vilić i mnogi drugi

 

 

 

Dokumentarno-igrani film "The World A Stage“, sniman u produkciji Red Africa i CINEA Entertainmant, donosi priču o početku prvog svjetskog rata i događajima u Sarajevu iz 1914. godine koji su promijenili svijet.

 

Kako je saopćeno iz Omladinskog filmskog festivala, film nije samo još jedna ispričana priča o ovom važnom svjetskom događaju, već na neki način film o manje poznatim događajima i činjenicama koji su prethodili ubistvu austrijskog prijestolonasljednika.

 

The World A Stage je film o ubistvu Franca Ferdinanda ispričana kroz zapise austro-ugarskog špijuna, koji je ujedno svoja saznanja, pod ucjenom, otkrivao i Rusiji. No, nije to samo priča o atentatu, već opširna priča o svemu što je dovelo do atentata u bh. prijestolnici.

 

The World A Stage se sastoji od dokumentarnih i igranih scena u filmu, a glavnu igranu ulogu ostvario glumac Branko Đurić Đuro. Pored Đurića u igranim scenama pojavljuju se i Hana Zrno, Emir Fejzić i Adnan Goro. U filmu se pojavljuju Ali Memija, Slađan Tomić, Kerim Nikšić, Timur Vilić i mnogi drugi.

 

Specijalno pojavljivanje u filmu imaju i profesor Amir Duranović te dr. Eli Tauber, predsjednik Udruženja "Haggadah“.

 

Glavna protagonistkinja filma je Maria Mutapić Wielowieyska, koja kroz čitav film donosi unikatnu priču zasnovanu na višemjesečnom, dodatnom istraživanju činjenica o Prvom svjetskom ratu, a koju je provela Red Africa. Maria je inače historičarka sa adresom u Beču, hrvatskih korijena.

 

Proudcenti filma su Ruthie Alekseyev i Yakov Alekseyev. Scenaristica i autorica filma je također Ruthie Aleksejey. Reditelj filma je Kenan Musić, a direktor fotografije i montažer Mario Ilić. Snimatelj tona je Predrag Đorda, dok su izvršni producenti Anita Barjaktarević i Andrej Baćić.

 

Film je sniman protekli mjesec u Beču, te u ljetnoj rezidenciji pored Beča, u kojoj je živio Franz Ferdinand sa svojom porodicom. Nakon toga film je 10 dana sniman i u Sarajevu na nekoliko lokacija, među kojima su mjesta koja su Franz i Sofia posjetili, kao što je apartman u Hotelu Austria-Bosna, restoran u kojem su imali posljednju večeru, ali i mnoge druge građevine i autentične lokacije.

 

Film će premijerno biti prikazan u martu iduće godine, nakon čega će započeti svoj festivalski život.


Od mjeseca decembra će biti dostupna i web stranica filma theworldastagemovie.com, na kojoj će biti obavljene sve priče iz filma pojedinčano, kao i razgovori sa ekipom i glumcima filma, a sadržaj stranice će predstavljati jedan svojevrsni nastavak filma u pisanoj formi, navodi se u saopćenju.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI