o čemu se danas razgovaralo?

Danas u Domu naroda PS BiH, Marina Pendeš: - Kao građanka, Hrvatica, ove države Bosne i Hercegovine, i kao državljanka BiH i EU...

Front 29.11.21, 16:06h

Danas u Domu naroda PS BiH, Marina Pendeš: - Kao građanka, Hrvatica, ove države Bosne i Hercegovine, i kao državljanka BiH i EU...
Ocijenila je da ovakva rasprava potrebna, ali ne na način kako ste je zamislili, jer ukoliko se smatra da neko blokira procese, onda za to mora postojati i obrazloženje

 

 

 

Delegatkinja u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš (HDZ) je, diskutirajući na današnjoj sjednici tog doma, kazala da je jako bitno da se steknu preduvjeti za organizaciju i održavanje svih sjednica.

 

- Kao građanka, Hrvatica, ove države Bosne i Hercegovine, i kao državljanka BiH, imam pravo govoriti i pozvati se na sve nas i podsjetiti nas da nam povijest mora biti učiteljica života. Da ne pravimo greške koje su nekada neki pravili prije 30 godina u BiH - kazala je Pendeš, te dodala da je država BiH njena domovina.

 

Napomenula je da je i Hrvatica, pa igrom slučaja ima državljanstvo Republike Hrvatske, samim tim je državljanka EU.

 

- Ali to ne znači da ne volim ovu državu, domovinu BiH, ali je želim urediti da sve ono kako piše u Mirovnom sporazumu garantira ustavnu konstitutivnu ravnopravnost svih naroda - navela je ona.

 

Ocijenila je da ovakva rasprava potrebna, ali ne na način kako ste je zamislili, jer ukoliko se smatra da neko blokira procese, onda za to mora postojati i obrazloženje.

 

- Mislim da je ovo dobra tema da raspravimo o tome zašto ne krenemo u izmjenu Izbornog zakona BiH, zašto ne krenemo mijenjati Izborni zakon na način da i hrvatski narod u ovoj državi bude uistinu konstitutivan - kazala je Pendeš.

 

Delegatkinja u Klubu srpskog naroda Dušanka Majkić (SNSD) najprije je podsjetila na dešavanja koja su dovela do toga da predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu bh. institucija, navodeći odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona BiH, a podsjetila je i na zaključke Narodne skupštine RS-a koji su uslijedili nakon toga.

 

Majkić je potom kazala da je glavni krivac za krizu u BiH Ured visokog predstavnika (OHR), a smatra da su se visoki predstavnici pokazivali kao najveći neprijatelji države i doveli BiH u poziciju u kojoj se danas nalazi.

 

- Za nas je rješenje povlačenje nametnutog zakona i ostavljanje da oni koji su za to nadležni, parlamenti, da se oni bave time i oni donesu odluke. Drugo, kao prioritetno, odmah je odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda koji je do sada djelovao na neustavnim osnovama - kazala je Majkić.

 

Predstavnici bh. entiteta Republika Srpska već mjesecima ne dolaze na sjednice državnih tijela jer je Krivičnim zakonom zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinava, ali Majkić navodi da su na današnju sjednicu došli samo da objasne ovo o čemu je govorila te je kazala da ukoliko se to ne desi, neće učestvovati u radu Doma naroda.

 

- Spremni smo, ako ste spremni na razgovore. Ako ste spremni da o svemu ovome govorimo, ako ste spremni da se povuče nametnuti zakon i ako ste spremni da se o pitanjima Ustavnog suda govori ozbiljno i odgovorno - kazala je Majkić.  

 

Delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) je ocijenio da se srlja u neviđenu avanturu ukoliko bilo ko u BiH krene da jednostrano donosi bilo kakve odluke mimo nadležnih organa predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

 

- Zato je dobro da smo se danas okupili, da iskažemo svoje stavove i da se vratimo u okvire legalnosti - naveo je Bećirović.

 

Replicirala mu je delegatkinja Majkić, kazavši da su jednostrane odluke donosili oni koji su ruinirali Dejtonski mirovni sporazum, koji danas više ne liči na ono što je potpisano.

 

Delegat u Klubu hrvatskog naroda Zlatko Miletić je kazao da bi sve delegate trebalo biti sramota zbog toga što, kako je naveo, nisu zasjedali ukupno 17 mjeseci od 34 mjeseca koliko obnašaju ovu funkciju.

 

- To znači da mi polovinu radnog vremena nismo radili, a zašta smo obilato nagrađeni od građana ove zemlje, od Srba, Hrvata, Bošnjaka i svih ostalih koji žive u ovoj zemlji. Mislim da to nije u redu i smatram da je ova zemlja i vaša srpska, i naša hrvatska i vaša bošnjačka i od svih građana BiH. Ovo je mjesto na kojem moramo razgovarati o svakom pitanju - zaključio je Miletić.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI