Razlog odlaska sa N1

Dobio ponudu koju nije mogao odbiti: Kakav profesionalni izazov čeka Zvonka Komšića na OBN-u?

Mediji 29.11.21, 13:51h

Dobio ponudu koju nije mogao odbiti: Kakav profesionalni izazov čeka Zvonka Komšića na OBN-u?
Najviše će mi nedostajati moje kolege, moja “sekta”, kako se od milja zovemo i kako su nas prozvali, jer smo se stalno držali zajedno, pomagali si, kritikovali, uvijek – i privatno i poslovno – bili tu jedni za druge, kazao je Komšić o odlasku s N1

 

 

 

Od prvog decembra, Zvonko Komšić (34), jedno od najpoznatih TV lica u BiH, zakoračit će u novu radnu sredinu. Napustivši svoju dosadašnju TV kuću – N1, Zvonko je postao član kolektiva televizije OBN, o čemu je govorio u prvom intervjuu nakon odlaska, koji je dao za Gracija.info.

 

Nakon sedam godina provedenih na N1, tokom kojih je stekao simpatije publike zahvaljujući svom britkom jeziku, temeljitoj pripremi i energičnim vođenjima emisija, prvenstveno “Dana uživo”, Zvonko je odlučio da je vrijeme za nove izazove. Mnogo je pažnje izazvala ova vijest u javnosti, a popularni TV voditelj i novinar uzeo je nekoliko dana odmora kako bi se pripremio za predstojeće zadatke. Zapravo, njegov odlazak na OBN znači i povratak ovoj medijskoj kući na kojoj je još 2005. radio u Dječijem programu.

 

Rodom iz Kiseljaka, Zvonko je sin proslavljenog nogometaša Željezničara Vlade Komšića. Ima dva brata, Ivana i Hrvoja, a majku je izgubio prije devet godina, kad je preminula nakon borbe s teškom bolešću. Nagradu Radnik godine u kolektivu N1, posvetio je njoj. 
 

Zašto ste odlučili otići sa televizije N1? Čini se da ste bili u top novinarsko-voditeljskoj formi…


– Zar i vas to zanima?! (smijeh) Šalu na stranu, ovo je pitanje koje mi se najčešće postavlja protekle dvije sedmice, nakon što se u javnosti pojavila informacija da, nakon više od sedam godina, odlazim s televizije koja mi je dala “TV život” i s kojom sam doista zajedno odrastao i sazrijevao. Dva su razloga: prvi je zasićenje i uljuljkanost pa i svojevrsna kolotečina u koju sam upao, zona komfora iz koje sam poželio izaći, a drugi sjajna ponuda i profesionalni izazov, koje u ovom trenutku nisam mogao odbiti.


Vaši intervjui, pogotovo s političarima, bili su “bez pardona”, insistirali ste na odgovorima koja zanimaju javnost; jeste li ikad imali problema zbog toga?


– Ja bih rekao da sam inzistirao na odgovorima i postavljao pitanja koja bi im postavljali građani ove zemlje, nezadovoljni stanjem u kojem se nalaze. Zato su me gledatelji i zavoljeli i prihvatili taj moj “stil vođenja”, iako je bilo i onih koji su govorili da pretjerujem. Da sam na dobrom putu, znao sam onoga trenutka kada bi mi prodavačica na kasi, gospođa u pošti ili penzioner na ulici rekli: “Ma bravo, samo tako radi, nemoj puštati da ti ne odgovore i iznose neistine!” Problema osobno nije bilo, tu i tamo našao bi se koji uvredljivi komentar na mrežama, pa i prijetnja, ali bezazlena, iako znam da su mnogi pokušavali, pa čak i zvali menadžment kuće za koju sam radio, ali uvijek sam imao beskrajnu i bezrezervnu podršku.


Koji svoj zadatak ili intervju najviše pamtite?


– Od reporterskih zadataka izdvajam šest godina rada na Specijalnom programu iz Srebrenice, te posjet pape Franje Sarajevu, tri izborna programa, izvještavanje iz Haga, a u ovoj godini sam prvi dobio informaciju da je Ratko Mladić kriv i osuđen na doživotni zatvor, što sam prvi objavio u eteru. Citirali su nas BBC, CNN, kao i brojne regionalne medijske kuće.


Šta će vam najviše nedostajati s televizije N1?


– Moje kolege, moja “sekta”, kako se od milja zovemo i kako su nas prozvali, jer smo se stalno držali zajedno, pomagali si, kritikovali, uvijek – i privatno i poslovno – bili tu jedni za druge. Moje Alma i Emela već mi fale, ali i Boris, Ajla, Ivana, Nerma, Ana


Kakvim angažmanom započinjete rad na OBN-u?


– Prije 16 godina, svoju sam prvu emisiju uživo radio upravo na OBN-u. Sada ću imati autorsku emisiju, talk show koji će se zvati “U fokusu sa Zvonkom Komšićem”, i to dva puta tjedno. Cilj je sa više strana i sugovornika otvoriti raspravu o društvu, politici, fenomenima, stereotipima, odnosno dati riječ akterima događaja, stručnjacima, liječnicima, sportašima, umjetnicima, građanima, da kroz dijalog i dobru debatu otvore važne teme, detektiraju probleme i da zajedno ponudimo rješenje.

 

Kompletan intervju pričitajte u štampanom izdanju Gracije.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI