FOTO/ Između Bratunca i Ljubovije

Otvoren novoizgrađeni granični prijelaz i most: Pogledajte kako izgleda 'Bratoljub'

Hronika 28.11.21, 14:09h

Izgradnjom ovog mosta privrednicima iz Srebrenice, Bratunca i Ljubovije, ali i susjednih općina, bit će olakšan transport i smanjeni troškovi prijevoza robe

 

Danas su zvanično otvoreni zajednički granični prijelaz i most preko rijeke Drine između dvije općine, Bratunca u BiH i Ljubovije u Srbiji. Na svečanoj cerimoniji otvaranja mosta "Bratoljub" bili su ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović kao i srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, potom predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, te načelnici općina Srđan Rankić i Milan Jovanović i mnogi drugi predstavnici. Ovaj projekat je zajednička izgradnja Bosne i Hercegovine i Srbije koji će doprinijeti privrednom razvoju dijela Podrinja, te unapređenju i drugih veza.  

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović rekao je da je ovo prvi integrirani zajednički granični prijelaz s mostom između dvije države Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

- Zahvalni smo Srbiji i predsjedniku Vučiću koji su izdvojili 13 milona eura, za izgradnju mosta. Izgradnja mosta trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine. Zatim je novo Vijeće ministara BiH 2019. godine izdvojilo finansijska sredstva koja su bila nephodna da se izgradi ovaj zajednički granični prijelaz. Vrijednost tih radova bila je 14,5 miliona KM dok je Vlada Republike Srpske finansirala izgradnju pristupnog puta do graničnog prijelaza s lijeve strane Drine - kazao je Mitrović.

 

Načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić kazao je da će 28.novembar ostati zabilježen zlatnim slovima u novijoj historiji Bratunca.

 

- Preko ovog mosta će brže, bolje i sigurnije stići brat do brata, poslovni partner do poslovnog partnera, roba do kupca, i putnik do kuće. Uime građana Bratunca i u svoje lično ime izražavam najiskreniju zahvalnost svim graditeljima ovog mosta i prijelaza - kazao je Rankić.

 

Načelnik Ljubovije Milan Jovanović rekao je da je danas veliki dan za općinu Ljubovija kao i za Bratunac, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

- Ovaj most nije najveći niti najduži na svijetu, ali jeste najveći u srcima svih nas, i nadam se da ćemo ga dugo godina koristiti i da će nas uspješno povezivati - istakao je Jovanović.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da danas veliki dan za sve građane.

 

- U budućnosti treba da gradimo granične prijelaze kako bi olakšali procedure za sve one koji trebaju da koriste ovakve objekte. Ovaj prijelaz treba da omogući prosperitet ljudi koji žive i sa jedne i sa druge strane rijeke Drine. To je bila namjena i misija onog momenta kada je dogovarana izgradnja ovog objekta - rekao je Višković.

 

Izgradnjom ovog mosta privrednicima iz Srebrenice, Bratunca i Ljubovije, ali i susjednih općina, bit će olakšan transport i smanjeni troškovi prijevoza robe.

 

Novi granični prijelaz bit će zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regionu. Bit će to međunarodni granični prijelaz prvog reda na kojem će biti dozvoljen i promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru. Prijelaz će imati tri ulazne i tri izlazne trake te traku za bicikliste.


(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI