Zvanično pokrenuta istraga

Počelo saslušanje svjedoka zbog diplome Sebije Izetbegović: Tri iskaza u Tužilaštvu KS

Hronika 27.11.21, 11:17h

Počelo saslušanje svjedoka zbog diplome Sebije Izetbegović: Tri iskaza u Tužilaštvu KS
Izetbegović je, podsjećamo, prijavljena ovoj pravosudnoj instituciji da nema završenu visoku školsku spremu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu

 

Tužilaštvo KS donijelo je zvaničnu naredbu o pokretanju istrage protiv Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a u aferi "Diploma", saznaje Avaz.

 

Izetbegović je, podsjećamo, prijavljena ovoj pravosudnoj instituciji da nema završenu visoku školsku spremu na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. To potvrđuje i dokumentacija koja je prije dva mjeseca proslijeđena rektoratu UNSA-e, a iz koje se vidi da ovaj fakultet nije mogao potvrditi vjerodostojnost njenog indeksa niti položene predmete. 

 

Prema informacijama Avaza, juče su iskaze u Tužilaštvu KS dala najmanje tri svjedoka, što potvrđuju i pozivi koji su u posjedu Avaza.

 

Juče je iskaz dao uposlenik Medicinskog fakulteta u Sarajevu (identitet poznat redakciji). Ovaj svjedok je pozvan radi davanja izjave povodom inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove proveden 24. juna 2021. godine na Medicinskom fakultetu. Tada inspektorima nije bila predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu. 

 

Podsjetimo, u julu ove godine bh. institucijama stigao je i odgovor sa Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 

 

 - Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6.aprila 1960.godine u Titogradu, Republika Crna Gora bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound ic clinical medicine u akademskoj 1992/1993.godini pod matičnim brojem studenta 4690114. U dosijeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima - sadržanim u indeksu - navodi se u odgovoru dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu Marijana Klarice iz jula ove godine.


(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI