Napravili veliki preokret

Košarkaši BiH trijumfom nad Češkom 97:90 počeli kvalifikacije za Mundobasket

Sport 26.11.21, 22:00h

Košarkaši BiH trijumfom nad Češkom 97:90 počeli kvalifikacije za Mundobasket
Košarkaši BiH došli su do pobjede zahvaljujući preokretu u trećem periodu, u kojem su uspjeli nadoknaditi zaostatak od 12 poena

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je započela kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.


Izabranici selekotra Vedrana Bosnića su u prvom kolu F-grupe kvalifikacija večeras u Skenderiji savladali selekciju Češke Republike sa 97:90 (17:23, 27:33, 31:11, 22:23).


Košarkaši BiH došli su do pobjede zahvaljujući preokretu u trećem periodu, u kojem su uspjeli nadoknaditi zaostatak od 12 poena.


Prvo poluvrijeme u potpunosti je pripalo gostima, koji su svih 20 minuta imali prednost. Košarkaši BiH dopuštali su Česima lake poene, a zahvaljujući izuzetno visokom procentu šuta za tri poena gosti su brzo došli do velike prednosti. Reprezentacija BiH u nekoliko navrata je uspijevala prići na četiri poena zaostatka, ali je odmah uslijedila serija raspoloženih Čeha koji su do kraja poluvremena došli do 14 poena razlike.


U trećem periodu potpuno druga slika na parketu Skenderije. Rastračani reprezentativci BiH igrali su agresivnu odbranu po cijelom terenu ne dopuštajući više lagane poene, dok se u napadu razigrao Džanan Musa koji je serijom svojih poena do polovine treće četvrtine donio izjednačenje, a trojkom Robersona u posljednjoj sekundi do prednosti od osam poena. 


Reprezentacija BiH nastavila je u istom tempu i u posljednjoj četvrtini. Agresivna odbrana i nekoliko lijepih prodora Amara Gegića podigli su navijače na noge koji su ispratili košarkaše BiH do pobjede nad Češkom.


Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Džanan Musa sa 21, Amar Gegić sa 20 i Emir Sulejmanović sa 15 poena, a u redovima Češke Republike najefikasniji je bio David Jelinek sa 31 poenom. 


U drugom meču u ovoj grupu Litvanija je savlalada Bugarsku sa 89:69.


Drugo kolo na rasporedu je 29. novembra kada reprezentacija BiH u gostima igra protiv Bugarske.


(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI