BH. AKADEMIK MISLI DRUGAČIJE

Sidran: Formula ZAVNOBIH-a je potrošena! Bosna je 'i srpska, i hrvatska, i bošnjačka' - to mora da se mijenja!

Hronika 25.11.21, 21:03h

Sidran: Formula ZAVNOBIH-a je potrošena! Bosna je 'i srpska, i hrvatska, i bošnjačka' - to mora da se mijenja!
Ponavljam ovdje svoje čvrsto uvjerenje da je formula ZAVNOBIH-a u kojoj se kaže da Bosna nije 'ni,ni,ni', nego je 'i' 'i' 'i' (srpska, hrvatska, bošnjačka) potrošila svoj istorijski potencijal - smatra Sidran

 

 

 

Danas se u Bosni i Hercegovini obilježava Dan državnosti, dan kada je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.


Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.


Međutim, ima i onih koji smatraju da je ovakva "formula" BiH zastarjela, a zanimljiv komentar na tu temu ovih dana dao je bh. akademik Abdulah Sidran, koji je na svom Facebook profilu napisao:


- Ponavljam ovdje svoje čvrsto uvjerenje da je formula ZAVNOBIH-a u kojoj se kaže da Bosna nije 'ni,ni,ni', nego je 'i' 'i' 'i' (srpska, hrvatska, bošnjačka) potrošila svoj istorijski potencijal. Pokazalo se da kolektivitet kojim upravlja prastara nomadska glad za teritorijama ne može savladati poriv da prostor koji je I NJEGOV, ne birajući sredstva, pretvara u SAMO NJEGOV.


Zato smo dužni naći zamjenu za dosadašnju, zavnobihsku, formulu. Nova formula mora eliminisati 'imovinski' aspekt po kojemu je Bosna vlasništvo navodnih 'konstitutivnih' naroda, jer ona nije ničije vlasništvo, a starija je i pametnija od svakoga svoga naroda!


Jer nisu ti narodi konstituisali nju, nego je ona konstituisala njih!


Ako se uopće mora kazivati čija je, onda treba kazati: Ona je SVOJA, BOSANSKA, što znači svih onih koji u njoj žive, poštuju je i trude se da je potomcima predaju boljom nego što je bila kad su je oni od predaka preuzeli - poručio je Sidran.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI