FOTO/ SVEČANA AKADEMIJA U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI

Komšić: 'Za nas koji u BiH vjerujemo, pitanje njenog opstanka je stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti!

Front 25.11.21, 19:54h

Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije, zaključuje Komšić, samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije

 

 

 


Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je večeras svečanom akademijom u sarajevskoj Vijećnici, u organizaciji Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i općina Kantona Sarajevo,  uz prisustvo predstavnika raznih oblasti života.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je na značaj 25. novembra, dana obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, temeljne identitetske odrednice naše države.


- Ta odrednica ima svoja različita značenja, a to su, rekao bih politička, institucionalna i kulturološka značenja. Iako je postojala stotinama godina prije u raznim oblicima, kao banovina, kraljevina, kao prostor pod ingerencijom velikih imperija, sa svojom posebnom ulogom u okviru tih imperija, BiH se prvi put kao država, odnosno kao republika, konstituira 25. novembra 1943. godine. Za razliku od prethodnih uređenja, pojam republike je pojam modernog građanskog društva, to jest tekovina velikih evropskih revolucija. 25. novembar 1943. jedan je izraz zrelosti bosanskohercegovačkog društva u cjelini - naglasio je.


Kako je podsjetio, skoro pet decenija ZAVNOBiH-skog mira formiralo je brojne državne institucije, od političkih preko pravosudnih, sigurnosnih, obrazovnih i kulturnih. Period između 1943. do 1992. godine bio je, kako je kazao, realizacija ideja ZAVNOBiH-a.  


Taj period ne treba idealizirati sa ove vremenske distance, ali isto tako, ne treba ga ni omalovažavati, jer je upravo to period u kojem su izgrađene republičke institucije, koje su opet bile presudne u odbrani od agresije na Republiku BiH.


- Također, bitan aspekt ZAVNOBiH-a jeste konačno definiranje BiH kao multietničkog prostora, koji sam po sebi podrazumijeva učešće u vlasti i društvenom životu svih pripadnika različitih etničkih grupa, bez etničke diskriminacije koja je danas prisutna i protiv koje se svi mi koji smo za građansku BiH borimo. Međutim, mi od te borbe za demokratske i civilizacijske vrijednosti nećemo odustati, neovisno o tome kako se Evropa prema njima držala, jer generacija iz 1943. godine od tih vrijednosti nije odustala ni tada, u uvjetima fašizmom porobljene Evrope. Nećemo, jer su naše političko, institucionalno i kulturološko naslijeđe antifašizam, jer je naše historijsko naslijeđe demokratska i antifašistička Republika Bosna i Hercegovina. I u najtežim godinama, u godinama agresije na našu državu, tih vrijednosti se nismo odrekli. Ni danas ih se nećemo odreći, jer u njih vjerujemo i u njih ćemo vjerovati -  kazao je.


Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije, zaključuje Komšić, samo pitanje opstanka države. To je pitanje opstanka civilizacije.


- Za nas koji u Bosnu i Hercegovinu vjerujemo, to čak nije pitanje nego stvar dostojanstva koje nam niko ne može oduzeti. I zato budimo ponosni u ono u što vjerujemo! Budimo ponosni na Bosnu i Hercegovinu - naglasio je.


I gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić podsjetila je na vrijedosti Dana državnosti Bosne i Hercegovine uz poruku ‘Bosna i Hercegovina će postojati’.


- Mi danas, ovdje iz Sarajeva glavnog grada Bosne i Hercegovine, ponosni na naše razlike, glasno i nedvosmisleno svjedočimo našu opredijeljenost slobodi, jednakosti svih ljudi i borbi protiv svakog oblika fašizma - naglasila je.


U okviru Svečane akademije upriličen je i kulturni program prigodan Danu državnosti Bosne i Hercegovine, važnom datumu u historiji naše države.

 

(FENA/ad/Foto:FENA)

 

 

BLIN
KOMENTARI