Nove demografske mjere mnoge nasmijale i pokrenule lavinu komentara

Vučić studentima obećao ukidanje ispitnih rokova ako budu rađali djecu i 20.000 eura na poklon da izađu iz roditeljske kuće

Front 24.11.21, 20:14h

Vučić studentima obećao ukidanje ispitnih rokova ako budu rađali djecu i 20.000 eura na poklon da izađu iz roditeljske kuće
Stopa rodnosti u Srbiji je malo veća od 1,5, a poželjno je da bude 2,1 i Vučić vjeruje da bi nove mjere tome mogle da doprinesu

 

 

Ako žena zatrudni tokom studija ili rodi dijete za nju ne važe ispitni rokovi, isto važi i za muškarce studente, poručuje Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u predstavljanju novih demografskih mjera koje bi nekako trebalo da podignu natalitet u Srbiji. Potvrdio je da će od 1. januara za prvo rođeno dijete roditelji, umesto 100.000 dinara jednokratne pomoći, dobijati 300.000, piše Noizz.rs.

 

Stopa rodnosti u Srbiji je malo veća od 1,5, a poželjno je da bude 2,1 i Vučić vjeruje da bi nove mjere tome mogle da doprinesu.

 

- Ako žena zatrudni tokom studija ili rodi dijete, za nju ne važe ispitni rokovi, isto važi i za muškarce studente, da ne važe rokovi, da su položili godine, ali ćemo odrediti rokove da za obične fakultete moraće da ih završe do 26. godine, i računaće se kao da su ih redovno završili i u roku, za medicinske fakultete do 28. godine - rekao je predsjednik Srbije iznoseći mjere koje su mnoge nasmijale i pokrenule lavinu komentara u stilu kako će studenti napokon dobiti "dodatane rokove".

 

Ima tu još pogodnosti za one koji planiraju da zasnuju porodicu pa će tako država bespovratno da kreditira one mlade parove koji kupuju stanove. Navodno, dobijaće između 10 i 20 hiljada eura kako bi se što prije "iselili iz roditeljske kuće".

 

- To će mnogo značiti mladim parovima koji žele da zasnuju porodice. Kada dobijete 20.000 eura to mnogo znači. I da bismo spriječili različite vrste zloupotreba, svaka prava ćemo vezivati za majku - kaže Vučić.

 

Odakle će doći taj novac kao i kakvi su kriterijumi i za taj dio o stanovima i za one koji ostanu trudni tokom studija, nije saopštio.

 

Potvrdio je, međutim, da će biti povećana uplata za prvo dobijeno dijete.

 

- Od 1. januara za svako prvorođeno dijete odmah ćemo uplaćivati 300.000 dinara. Želimo da podstaknemo majke i porodice na rađanje. Za drugo i treće dijete, radimo na mjerama i biće značajno uvećano za drugo dijete, jer je drugo dijete prelomnica naročito kod majki, ali i kod muškaraca. Posebno ćemo voditi računa o rađanju drugog djeteta, o tome ćemo vas obavijestiti u narednih 15 dana - rekao je.

 

(Noizz.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI