ultimativna ludost uplašenih političara

Ugledni britanski pravnik užasnut zbivanjima u Evropi: 'Ovo je prvi simptom totalitarizma... Mjere se više neće moći ukinuti!'

Hronika 24.11.21, 19:31h

Ugledni britanski pravnik užasnut zbivanjima u Evropi: 'Ovo je prvi simptom totalitarizma... Mjere se više neće moći ukinuti!'
Oni koji se odbijaju cijepiti mogu biti nerazumni, možda sebični... Ali ako im nije dopušteno kojim će medicinskim zahvatima biti podvrgnuti i koje će lijekove primati u vlastito tijelo, onda od njihove autonomije kao ljudskih bića ne ostaje puno. Put je širom otvoren despotizmu i društvenom nadzoru kojemu se ne nazire kraj - ističe Sumption

 

 


Jonathan Sumption, jedan od najuglednijih britanskih pravnih autoriteta, dugogodišnji odvjetnik i bivši sudac na tamošnjem Vrhovnom sudu, napisao je za Telegraph osvrt pod nazivom 'Novi europski val covid autoritarnosti postavio je novi opasan presedan' u kojemu govori o tome kako je u borbi protiv pandemije zaboravljena moralna dimenzija.


Sumption je, valja to reći, bio gorljivi zagovornik ostanka Britanije u Europskoj uniji, prenosi Jutarnji.hr.


Upozorio je kako diljem Europe temeljne norme civiliziranog društva ustupaju mjesto panici.


- Necijepljeni se isključuju iz sve šireg spektra osnovnih ljudskih prava. Austrija ih je kriminalizirala. Italija je necijepljene spriječila da rade svoj posao, a nizozemska policija je pucala na prosvjednike koji se protive lockdownu, pri čemu je neke teško ozlijedila - upozorio je.


- Svjedoci smo ultimativnih ludosti uplašenih političara koji ne mogu priznati da su nemoćni pred prirodnim fenomenom - smatra bivši sudac.

 

jonathan-sumption-britanski-advokat

Jonathan Sumption: Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba. Minimalno poštivanje osobne autonomije naših bližnjih je važno ako želimo živjeti u bilo kakvoj harmoniji


- Ako potpune karantene, prisilna zatvaranja obrta i druge brutalne mjere djeluju, zašto su onda te zemlje upravo sada usred petog vala pandemije i trećoj ili četvrtoj rundi lockdowna? Koliko dugo to mora trajati prije nego što shvatimo da navedene mjere jednostavno prebacuju infekcije u razdoblje nakon što su ukinute? - pita Sumption.


- Logika je sljedeća: ako sada ustrajemo na mjerama, one se nikada neće moći ukinuti - pojašnjava sudac.


- Prijeti opasnost da se mjere koje su se nekoć opravdavale kao privremene dok cjepiva ne postanu dostupna, sada ljudima nametnu kao trajne promjene u njihovu načinu života. Možda je najružnije obilježje krize navika političara da okrivljavaju druge za propast vlastite politike, piše Sumption.


- Protivljenje cijepljenju je glupo, ističe.


- Cjepiva su vrlo učinkovita u prevenciji ozbiljnih bolesti i smrti. Ali nisu tako učinkovita protiv zaraze i prijenosa infekcije kao što se ranije mislilo, podsjeća.


- U međuvremenu je zaboravljena moralna dimenzija. Osnovni je problem pristup pandemiji koja se tretira kao čisto tehničko pitanje upravljanja javnim zdravstvom, a ustvari je također riječ o složenom ekonomskom, socijalnom i političkom pitanju. To dovodi do nepromišljene pretpostavke da ne postoje ograničenja za ono što uplašena većina može legitimno nametnuti drugima u nadi da će se zaštititi od infekcije - piše renomirani pravnik.


- Odsutnost moralnih skrupula u potrazi za onim što se smatra javnim dobrom, prvi je simptom totalitarizma. Sljedeći je raščlanjivanje ljudskog bića na puke instrumente državne politike - ističe Sumption.


- Društvena interakcija s drugim ljudima nije neobavezna slobodna aktivnost, već temeljna ljudska potreba. Minimalno poštivanje osobne autonomije naših bližnjih je važno ako želimo živjeti u bilo kakvoj harmoniji. Te stvari su ono što nas čini zajednicom. Vlade koje ih ignoriraju prelaze važnu moralnu granicu i neizbježno se nađu uključene u kontinuirani napad na humanost vlastitog naroda - piše Sumption.


- Oni koji se odbijaju cijepiti mogu biti nerazumni, možda sebični, priznaje.


- Ali ako im nije dopušteno kojim će medicinskim zahvatima biti podvrgnuti i koje će lijekove primati u vlastito tijelo, onda od njihove autonomije kao ljudskih bića ne ostaje puno. Put je širom otvoren despotizmu i društvenom nadzoru kojemu se ne nazire kraj - poentira Sumption.


Na kraju zaključuje s referencom na Britaniju, koja je najveći dio mjera, ponajprije u Engleskoj, ukinula proteklog ljeta i nema naznaka da ih kani vraćati, prenosi Jutarnji.hr.


- Mi ostali bismo trebali promatrati i primjećivati kako se uz pomoć straha jednostavno može potkopati liberalna demokracija - zaključio je u svojem osvrtu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI