Apelacioni vijeće Suda BiH donijelo presudu

Bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja

Hronika 24.11.21, 18:58h

Bivši ministar sigurnosti Sadik Ahmetović pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja
On je proglašen krivim da je svjesno iskorištavao svoja ovlaštenja kako bi pribavio imovinsku korist svom vozaču Adnanu Bektiću sklapajući s njim ugovore o djelu 2012. godine za poslove za koje je znao da ih ne obavlja

 

 

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine nakon obnovljenog postupka osudilo je bivšeg državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

 

On je proglašen krivim da je svjesno iskorištavao svoja ovlaštenja kako bi pribavio imovinsku korist svom vozaču Adnanu Bektiću sklapajući s njim ugovore o djelu 2012. godine za poslove za koje je znao da ih ne obavlja.

 

Apelaciono vijeće naložilo je da se od Bektića oduzme nezakonito pribavljenih 4.014 KM.

 

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

 

Ahmetović je i prvostepenom presudom osuđen na šest mjeseci zatvora, s tim da je tada visina nezakonito pribavljene koristi bila utvrđena u iznosu od 7.414 KM.

 

Odlukom Apelacionog vijeća utvrđene su povrede krivičnog postupka, te je naloženo ukidanje prvostepene presude i ponavljanje postupka pred ovim Vijećem.

 

Tokom ponovljenog postupka, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu za Ahmetovića.

 

Postupak protiv Ahmetovića počeo je 2. marta ove godine nakon što je Sud BiH 23. decembra prošle godine potvrdio optužnicu Državnog tužilaštva.

 

(Detektor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI