direktor elektroprivrede bih

Andelija: Mi smo trenutno u jednoj pat poziciji u kojoj sindikat ne dozvoljava, niti želi bilo kakve razgovore

Front 24.11.21, 14:41h

Andelija: Mi smo trenutno u jednoj pat poziciji u kojoj sindikat ne dozvoljava, niti želi bilo kakve razgovore
Jedna od najvećih dezinformacija koja se čula tokom ova dva dana, prema njegovim riječima, jeste da će plata kopača biti 570 KM. Andelija je naglasio da to apsolutno nije tačno

 

 

 

Direktor Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH Admir Andelija izjavio je da već dva dana predstavnici Vlade FBiH i ovog preduzeća pokušavaju da uspostave komunikaciju i dijalog sa predstavnicima sindikata rudnika uglja da bi na trezven način razgovarali o svim problemima kada je u pitanju funkcionisanje koncerna EPBiH.

 

- Mi smo trenutno u jednoj pat poziciji u kojoj sidnikat ne dozvoljava, niti želi bilo kakve razgovore. Imamo ultimativne zahtjeve koji su nažalost u jednom dijelu potpuno nerealni, koji donose jedan ogroman trošak, kako za Elektroprivredu BiH, tako i za sve rudnike u sastavu koncerna EPBiH - izjavio je Andelija.

 

Jedan od zahtjeva, koji su istakli rudari na protestu u Sarajevu, odnosi se na “stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primjeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku”.

 

- Ono što je ključno jeste odbijanje Sindikata da ispuni potpisane obaveze iz Kolektivnog ugovora i sporazuma od 19. maja ove godine u kojima smo se i mi i Sindikat radnika rudnika Federacije BiH obavezali da izradimo pravilnike o radu i radnom učinku. Čitavo smo ljeto izgubili u tim ‘šumovima u komunikciji’ gdje je sindikat uporno odbijao da u tome učestvuje bez obzira na to što je potpisao - naveo je Andelija.

 

Jedna od najvećih dezinformacija koja se čula tokom ova dva dana, prema njegovim riječima, jeste da će plata kopača biti 570 KM. Andelija je naglasio da to apsolutno nije tačno.

 

- Plata kopača po sadašnjem modelu obračuna plate trenutno iznosi 1.371,4 KM u RMU Kreka, u rudniku Mramor i to je plata za uposlenika koji ima 15-ak godina radnog staža u RMU Kreka. Po novom modelu obračuna plate, taj uposlenik će imati platu od 1.388,5 KM. U jednoj i drugoj varijanti sljeduje naknada za topli obrok koja se isplaćuje u iznosu od 15-ak KM za svaki odrađeni dan, odnosno nešto više od 300 KM na mjesečnom nivou - ilustrirao je direktor EPBiH dodajući da plata kopača iz ovog primjera 'izađe' na oko 1.800 KM.

 

Andelija je rekao da Sindikat stalno potencira da je osnovna plata 570 KM, te da nažalost dosad nisu imali potpunu primjenu kolektivnog ugovora u važećim dokumetima.

 

- U važećim dokumentima plata nije razložena na osnovnu platu, naknadu plate za radni učinak i naknadu na platu. Ovim modelom to troje je razloženo i činjenica jeste da je osnovna plata 570 KM uz otežane uslove, minuli rad i sve ostalo. Međutim, na to ima i naknada za radni učinak i ima ostali dio naknada kao što su noćni rad, rad praznikom itd. Kada je u pitanju kopač u rudniku Mramor, plata iz ovoga primjera će biti za nekih 15 do 20 KM viša nego što je trenutno - dodao je Andelija.

 

Stupanjem na snagu pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku stiču se uslovi da stupi na snagu već doneseni novi pravilnik o organizaciji i nova sistematizacija i tu je, kako je kazao Andelija, ključ problema jer se na temelju pravilnika o organizaciji i sistematizaciji, broj izvršioca unutar rudnika smanjuje na potreban broj. To je konkretno u Kreki za nekih 300 uposlenika manje, ali isključivo iz neproizvodnog dijela rudnika. Andelija je naglasio da su i za te uposlenike napravili adekvatne programe zbrinjavanja.

 

Jedan od istaknutih zahtjeva rudara odnosi se i na “donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP)”.

 

- U predhodnih 20 do 25 godina rudnici u sastavu Koncerna EPBiH, dakle šest rudnika, napravili su ukupan gubitak, odnosno iznos neplaćenih sredstava po osnovu PIO i zdravstvenog osiguranja premašuje 500 miliona KM. Sindikat traži da se ta sredstva obezbjede kako bi se uvezao staž za sve uposlenike unutar rudnika. To je ogroman iznos sredstava i to je u suštini nemoguće naći unutar Elektroprivrede i riješiti bez neke sistemske mjere - naveo je Andelija.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI