Ne žele smijeniti direktore

Formiran pregovarački tim za razgovore sa rudarima, Novalić poručio: Treba odlučiti šta je problem

Front 24.11.21, 08:17h

Formiran pregovarački tim za razgovore sa rudarima, Novalić poručio: Treba odlučiti šta je problem
Dio rudara noć je proveo ispred zgrade Vlade FBiH, gdje su probdjeli uz zapaljene vatre i ogrnuti u deke koje su im dostavljene

 

Vlada Federacije BiH sinoć je na hitnom sastanku povodom štrajka i zahtjeva rudara sedam rudnika u FBiH donijela odluku o formiranju pregovaračkog tima za razgovore sa predstavnicima rudara.

 

Nakon sastanka premijer FBiH Fadil Novalić je kazao kako je sazvao sastanak sa članovima Vlade, sindikata, direktora Elektroprivrede BiH i Upravnog odbora te da su pozvali i Sindikat rudara.

 

- Želio sam čuti šta je tačan problem i nažalost nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku skupinu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem - kazao je Novalić.

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao kako su na sastanku iznijeli zahtjeve sindikata te analizirali svaki od osam istaknutih zahtjeva.

 

- Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps - kazao je federalni ministar, istaknuvši kako su neki od zahtjeva prihvatljivi odmah ali i da dalje treba pregovarati.

 

-  Zahtjev za smjenu direktora rudnika su neprihvatljivi i tu se treba razgovarati. Zadnja dva oglasa za prijem direktora nije se niko prijavio. Iz ostalih tačaka će doći možda neka druga rješenja - rekao je ministar Džindić.

 

Dio rudara noć je proveo ispred zgrade Vlade FBiH, gdje su probdjeli uz zapaljene vatre i ogrnuti u deke koje su im dostavljene.

 

Rudari sedam rudnika u FBiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, okupili se jučer na protestu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku, te su istaknuli osam zahtjeva uz obrazloženje kako neće obustaviti proteste dok ti zahtjevi ne budu ispunjeni.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI