Šef ureda otkrio

Erduan Kafedžić o bespravnoj gradnji: Znamo svi ko je upravljao zavodima, ministarstvima...

Hronika 22.11.21, 15:20h

Erduan Kafedžić o bespravnoj gradnji: Znamo svi ko je upravljao zavodima, ministarstvima...
Kafedžić je rekao da je ova institucija otvorila novo poglavlje u borbi protiv korupcije koje se odnosi na prostorno planiranje i zloupotrebe koje se dešavaju u sektoru gradnje u Kantonu Sarajevo

 

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje  kvalitetom Kantona Sarajevo organizirao je danas konferenciju za medije na temu "Korupcija u oblasti gradnje i prostornog planiranja u KS". 

 

Na čelu Ureda je direktor Erduan Kafedžić koji je za Avaz dodatno pojasnio sistemsku korupciju u ovoj oblasti. 

 

Kafedžić je rekao da je ova institucija otvorila novo poglavlje u borbi protiv korupcije koje se odnosi na prostorno planiranje i zloupotrebe koje se dešavaju u sektoru gradnje u Kantonu Sarajevo.

 

- Nažalost, korupcija je napala najvrjednije resurse BiH kao što su naše šume, rijeke, planine, jezera, pitka voda. To nam dovoljno pokazuje da adekvatno moramo odgovoriti na te izazove. Nelegalna gradnja dominira na području Općine Ilidža, Trnovo i Centar te u Hadžićima ali to trebamo tek ispitati. 

 

Mada nije pošteđena ni uža jezgra grada – rekao je Kafedžić.

 

Kako ističe, Ured podržava gradnju za investicije koje su legalne, zakonite i koje imaju neophodne okolišne dozvole, da imaju odgovarajuće studije kako to utječe na rijeku, kanalizaciju, okolinu.

 

- Podržavamo gradnju koja ne narušava naše prirodne resurse, koja nije u vodozaštitnoj zoni…Gradnju koja nije na Bjelašnici gdje se mora sjeći šuma. Indikativno je da prema našim informacijama treba da bude posječeno novih 4.700 hektara šume. Radi se o lokaciji na području općine Trnovo – ističe Kafedžić.

 

Prema njegovim riječima, za ovakvo stanje krivca treba tražiti u cijelom lancu uvezanih institucija i odgovornih osoba.


- To nije problem koji traje od danas. To je nešto što traje preko 20 godina. Prvo su uništena javna komunalna preduzeća, pa privatizacija i evo sad su došle na red najbitniji resursi a to su prirodni. Ne bi nikoga imenovao ali svi znamo koje je upravljamo zavodima za izgradnju, nadležnim ministarstvima… Početak priče kreće u općinama kada investitor podnosi zahtjev i tada to krene preko službi – kaže Kafedžić. 

 

Posla ima i za nadležno Tužilaštvo KS kojem su proslijeđena četiri krupna predmeta na ovu temu.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI