OBJAVA NA FACEBOOKU NAPRAVILA ZABUNU

Iz Kamernog teatra 55 stiglo pojašnjenje: Nismo povukli predstavu 'Schindlerov lift' sa festivala u Brčkom, nego...

Kultura 21.11.21, 13:20h

Iz Kamernog teatra 55 stiglo pojašnjenje: Nismo povukli predstavu 'Schindlerov lift' sa festivala u Brčkom, nego...
Obzirom da je tekst koji je na svom Facebook profilu objavio reditelj Kokan Mladenović, sa supotpisnikom Darkom Cvijetićem, piscem romana „Schindlerov lift“, u pojedinim medijima prezentiran kao odluka i stav Kamernog teatra 55, zvanično se kao teatar obraćamo ovim saopštenjem u cilju objektivnog informisanja javnosti

 

 


Nakon jučerašnje informacije da je i sarajevski Kamerni teatar 55 povukao svoju predstavu „Schindlerov lift“ sa 38. susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić, iz ove teatarske kuće stiglo je pojašnjenje za javnost o čemu se zapravo radi.


U saopštenju koje potpisuje, kako se navodi, direktor Kamernog teatra Emir Hadžihafizbegović sa uposlenicima, ističe se sljedeće:

 

Obzirom da je tekst koji je na svom Facebook profilu objavio reditelj Kokan Mladenović, sa supotpisnikom Darkom Cvijetićem, piscem romana „Schindlerov lift“,  u pojedinim medijima prezentiran kao odluka i stav Kamernog teatra 55, zvanično se kao teatar obraćamo ovim saopštenjem u cilju objektivnog informisanja javnosti.


Kamerni teatar 55 godinama je redovni natjecatelj sa mnogobrojnim predstavama na festivalu u Brčkom. Sa tog festivala donosili smo desetine nagrada i poštujemo energiju i želju svih ljudi oko festivala da on i danas traje i svjedoci smo kontinuiranog podizanja teatarskih i organizacijskih standarda tog festivala, što je za kulturni život bosanskohercegovačkog društva i te kako važno.


Zadnja događanja oko učešća gospodina Branislava Lečića u žiriju festivala, reakcija uprave Ateljea 212, reakcije redatelja i pisca naše velike i sjajne predstave „Schindlerov lift“, Kokana Mladenovića i Darka Cvijetića, kao i razgovor svih učesnika u predstavi zajedno sa direktorom teatra, kao epilog polučili su našu odluku da svakako predstavu na festivalu odigramo, a da o daljoj inicijativi žirija u smislu natjecateljskih odluka i eventualnih nagrada odlučuje svaki nagrađeni pojedinac zasebno, odnosno, da li nagradu dodijeljenu od tog žirija želi ili ne želi primiti.


Žao nam je da je festival u Brčkom postao temom dnevno političkih moralisanja i utvrđivanja etičkih svjetonazora, a ne omaž i slavljenje pozorišta kao mjesta kreacije, ushićenja i popravljanja stanja duha.


U to ime pozivamo sve ljubitelje teatra u Brčkom da 23.11.2021. godine dođu u Dom kulture Brčko i prisustvuju jednoj velikoj teatarskoj priči o zločinu i nepresuđenom genocidu koji se u vrijeme teške agresije na BiH desio u gradu Prijedoru. Ova istina ispričana u romanu Darka Cvijetića, a vođena genijalnim rediteljskim rukopisom Kokana Mladenovića mnogo je važnija i bitnija od svih žirija svijeta - navodi se u saopštenju Kamernog teatra 55.

 

(DEPO PORTAL/ad)