KONAKOVIĆ POVODOM 26. GODINA DEJTONSKOG SPORAZUMA

O rahmetli Aliji sam čitao i slušao mnogo, ne smijemo upasti u zamku da zbog onoga što rade SDA i mlađi Izetbegović...

Front 21.11.21, 10:51h

O rahmetli Aliji sam čitao i slušao mnogo, ne smijemo upasti u zamku da zbog onoga što rade SDA i mlađi Izetbegović...
Govoriti danas kako nismo trebali stati bez obzira na sve ultimatume i prijetnje svjetskih sila je naknadna pamet. Sa ove distance vidimo da Dejtonski sporazum nije bio idealno rješenje. Možda nije uopšte rješenje za mir, ali za zaustavljanje rata i spašavanje ljudskih života očigledno je bio jedina solucija - piše Konaković

 

 

 

Lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković oglasio se na svom Facebook profilu povodom 26. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoj post posvetio liku i djelu Alije Izetbegovića, čija se uloga u tim teškim i sudbonosnim danima po Bosnu i Hercegovinu danas sve glasnije preispituje...   


- O rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću sam čitao mnogo, a slušao sam njegove saradnike o događajima kroz koje su zajedno prolazili.
Sreo sam ga nekoliko puta, nisam se u tom periodu bavio politikom.
Pozivao nas je na sastanke da nam čestita sportske uspjehe i pričali smo samo o sportu.


Čitao sam njegova djela, a čitao sam i šta su o njemu govorili važni ljudi iz BiH i inostranstva.
Vrlo upečatljivo su o njemu govorili Bernard Henry Levi, Richard Hoolbruke, Wesley Clark, Paddy Ashdown, Stjepan Mesić, Milan Kučan, Enes Karić, Nijaz Duraković, Mirko Pejanović, Abdulah Sidran, Jakob Finci, Hasan Muratović i mnogi drugi…


Koncept multietničnosti BiH pokazivao je u najtežim ratnim trenucima odabirom saradnika, tokom agresije na BiH je naređivao hapšenja počinilaca zločina nad nebošnjačkim stanovništvom, BiH je vidio kao zemlju svih naroda koji u njoj žive.


Važna je okolnost u kojoj je stao rat u BiH, onog trena kad je Armija RBiH stigla pred Banju Luku i kad je izgledala mnogo jače od agresora.


Postoje svjedočenja svjetskih zvaničnika koja govore o ultimatumu upućenom našoj strani na čelu sa Alijom Izetbegovićem.
Govoriti danas kako nismo trebali stati bez obzira na sve ultimatume i prijetnje svjetskih sila je naknadna pamet.


Sa ove distance vidimo da Dejtonski sporazum nije bio idealno rješenje.
Možda nije uopšte rješenje za mir, ali za zaustavljanje rata i spašavanje ljudskih života očigledno je bio jedina solucija.

 
Slušao sam i ljude koji su putovali sa rahmetli predsjednikom, kako je bio skroman, šta je na tim putevima jeo, kako se prema ljudima ophodio.


Ne smijemo upasti u zamku da zbog onoga što danas rade SDA i mlađi Izetbegović na čelu stranke i države, pravimo poveznice sa likom i djelom rahmetli Alije Izetbegovića.


Tome se lično oštro suprotstavljam! - ističe na kraju posta Elmedin Konaković.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI