Podrška Danijeli Štajnfeld

Ekipa predstave beogradskog Ateljea 212 povukla se sa festivala u Brčkom zbog Branislava Lečića

Kultura 20.11.21, 17:30h

Ekipa predstave beogradskog Ateljea 212 povukla se sa festivala u Brčkom zbog Branislava Lečića
Proslavljena srbijanska dramaturginja Biljana Srbljanović oglasila se na svom Facebook profilu, navela je da je na Susretima pozorišta u Brčkom sinoć pročitan proglas, u kojem je ekipa Ateljea 212 objasnila svoje razloge za povlačenje sa festivala

 

Ekipa predstave "64" u režiji Alise Stojanović i produkciji pozorišta Atelje 212 iz Baograda nastupila je na 38. regionalnim Susretima pozorišta u Brčkom, međutim, naglasili su kako su predstavu izveli samo zbog publike, a kritikovali su to što je Branislav Lečić član žirija.

 

Proslavljena srbijanska dramaturginja Biljana Srbljanović oglasila se na svom Facebook profilu, navela je da je na Susretima pozorišta u Brčkom sinoć pročitan proglas, u kojem je ekipa Ateljea 212 objasnila svoje razloge za povlačenje sa festivala.

 

-Odigrali smo predstavu samo iz poštovanja prema publici iz razloga što se pomenuti član žirija aktivno uključio u podjelu medija u Srbiji na podobne i nepodobne, konstantno i posvećeno baveći se u, za njega, podobnim medijima, isključivo iživljavanjem, zlostavljanjem i u svakom smislu maltretiranjem naše kolegice Danijele Štajnfeld. Ne možemo ga smatrati ni na koji način osobom koja može da ocjenjuje naš rad, niti to želimo da dozvolimo. Nadamo se da ćete razumjeti zašto nećemo učestvovati u ostalim aktivnostima festivala. Hvala - napisala je.

 

 

U predstavi igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailović i Denis Murić.

 

U međuvremenu je reagovao i Branislav Lečić, navodeći da nisu tačne optužbe protiv njega u slučaju sa Danijelom Štajnfeld.

 

- Sinoć se desila neprijatna scena na pozorišnom festivalu u Brčkom, gdje sam trenutno kao član žirija. Posle predstave Ateljea 212 izašla je rediteljica Alisa Stojanović i pred glumcima rekla kako su saznali da sam ja u žiriju i kako ne žele da ih ja ocenjujem, jer "napadam grupu medija i optužujem njihovu koleginicu Danijelu Štajnfeld", naveo je Lečić u saopštenju za medije.


On je rekao i da oni koji i dalje podržavaju tezu da je kriv,"preskaču tu osnovnu činjenicu".


- Ne, ne optužujem Danijelu. Opet obrnuto. Ona je mene optužila javno, a i krivično prijavila policiji i Tužilaštvu. Ja se branim. Da li mi treba oduzeti pravo i da se branim posle svih napada i optužbi koje su pljuštale na moj račun mjesecima nemilosrdno, dok sam šutio i čekao da sve zvanično bude završeno? Ne, neću šutiti ni ostati ravnodušan, jer su i pravda i istina i pravo na mojoj strani, rekao je on.


Podsjetimo, Danijela Štajnfeld je u više navrata iznjela niz dramatičnih optužbi na račun Lečića, a krivična prijava podnijeta je Višem tužilaštvu u Beogradu.


U svojoj izjavi ona je tvrdila da je Lečić odvezao kolima van Beograda i da je seksualno zlostavljao.


Međutim, Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu Danijele Štajnfeld, jer nisu postojali osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI