VIDEO/ LIDER SBB-A U 'DANU UŽIVO'

Radončić: Neko je govorio 'sto posto BiH', pa dobismo 'sto posto RS'... Ne možemo da izađemo iz tunela straha!

Front 19.11.21, 19:58h

Radončić: Neko je govorio 'sto posto BiH', pa dobismo 'sto posto RS'... Ne možemo da izađemo iz tunela straha!
BiH mora izaći iz ovog opasnog tunela, iz tunela straha koji građane čine nesretnim, uznemirenim. Od toga da se niko ne bavi egzistencijalnim pitanjima, nego se svi pitaju hoće li u BiH biti rata, da postaje besperspektivna za investitore i mislim da će biti očekivanja od Brisela da iskoristi svoje poluge za razrješenje situacije. I onoga što je trenutno najveći problem i problem svih problema, a to je ponašanje Milorada Dodika - smatra Radončić

 

 


Gost Dana uživo na N1 bio je lider SBB-a Fahrudin Radončić koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji. Kako je kazao, trenutno najveći problem u BiH je ponašanje Milorada Dodika, te da će biti potreban snažan odgovor Brisela i Washingtona.

 


Na početku razgovora kazao je da naredne sedmice u BiH dolazi evropski komesar Oliver Varhely.


- Danas smo dobili kao predsjednici stranaka tu obavijest i mislim da će to biti važan impuls da u BiH dođe do političke stabilizacije.


Radončić je, potom, kazao da BiH mora izaći iz “opasnog tunela”.


- Naši stavovi su poznati, da BiH mora izaći iz ovog opasnog tunela, iz tunela straha koji građane čine nesretnim, uznemirenim. Od toga da se niko ne bavi egzistencijalnim pitanjima, nego se svi pitaju hoće li u BiH biti rata, da postaje besperspektivna za investitore i mislim da će biti očekivanja od Brisela da iskoristi svoje poluge za razrješenje situacije. I onoga što je trenutno najveći problem i problem svih problema, a to je ponašanje Milorada Dodika.


Da li su stranci ozbiljno shvatili Dodikovu retoriku?


- Brisel je važna diplomatska destinacija za BiH i naš ekonomski saveznik, ali mi moramo prvenstveno da vodimo računa o tome šta misli Washington. Ovog puta je veoma važno iz ovih pregovora da su poslagane kockice između Washingtona i Brisela. Meni je važno da je gospodin Biden primio pregovarača kojeg je poslao u BiH, gospodina Palmera, time je i nama poslao poruku i nekim ljudima koji nisu shvatali da Palmer donosi stavove Bijele kuće - rekao je Radončić.


Dodaje da se pokazala nedoraslost “bošnjačke politike da u svakom vidi neprijatelja”.


- Mislim da se pokazala nedoraslost bošnjačke politike da u svakom vidimo neprijatelja, nije na nama koji trebamo pomoć da licitiramo ko je demokrata ili republikanac i da li predstavlja Washington ako ga je Washington poslao. Mislim da je poslana poruka da je situacija ozbiljna, da šalje čovjeka od povjerenja koji predstavlja Vladu SAD. Ja očekujem da će to nakon posjete Escobara biti jasno da SAD ovaj prostor smatra ozbiljno.


“Za naše političare su teže sanckije Brisela”


Radončić je naveo da se nada da će Brisel provesti sankcije, te da očekuje i američke ukoliko Dodik ne stane.


- Hajde da počnemo od kraja, nadam se da će Brisel provesti te mjere, za naše političare su mnogo teže briselske sankcije. Očekujem da će biti američke sankcije ukoliko Dodik ne stane, naravno nije stvar da sanckionišete jednog čovjeka jer ima više krivaca, očekujem nakon novog Palmerovog dolaska i Varhelyjevog da ćemo imati jasniju sliku o tome šta zvanični Brisel hoće, može i želi kao i Washington.


O porukama iz Mađarske, tj. tamošnjih političara, kazao je:


- Radi se o jednoj političkoj preciznoj desnici, ma šta da to ovdje znači, to ne mora značiti negativno ništa. Mislim da će se naći unutar Brisela dovoljno kompromisa i samosvijesti da nestabilna BiH ne odgovara EU i porodici naroda i da će na kraju Mađari i neki drugi pristupiti sanckijama, jer ne vidim drugi način”.


Više detalja razgovora pogledajte u video prilogu...

 

 


(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI