mlada supruga, majka i youtuberica

Amina Yildirim, Bosanka u Turskoj: 'Čudni su neki običaji ovdje... Kada stariji član porodice dođe iz daleka, ljubi se ruka...'

ŽENA iN 19.11.21, 19:21h

Amina Yildirim, Bosanka u Turskoj: 'Čudni su neki običaji ovdje... Kada stariji član porodice dođe iz daleka, ljubi se ruka...'
Ova 27-godišnja Zeničanka prije šest godina izgovorila je sudbonosno „da“ suprugu Ademu, spakirala kofere i vođena ljubavlju odselila se u Tursku, u Istanbul

 

 

 

- Zahvalna sam Bogu i svom suprugu, koji mi je velika podrška u svemu, te porodici koja mi je velika motivacija. Na početku mog snimanja teško sam se nosila s nekim komentarima, ali s vremenom se čovjek na sve navikne. Ja sam svog muža upoznala putem Facebooka, kliše neki u taj vakat. U vezi smo bili dvije godine, nakon toga došli su u prošnju i dva mjeseca poslije sam se udala - priča mlada supruga, majka i youtuberica Amina Yildirim u intervjuu za magazin Azra.


Ova 27-godišnja Zeničanka prije šest godina izgovorila je sudbonosno „da“ suprugu Ademu, spakirala kofere i vođena ljubavlju odselila se u Tursku, u Istanbul. Majka je dvoje djece, četverogodišnjeg Umutcana i jednoipogodišnje Defne, a u slobodno vrijeme snima interesantne videe te sa svojim pratiteljima, kojih broji više od 10.000, dijeli zgode i nezgode svoje porodice, ali i govori o turskim običajima.


U svom prvom intervjuu za „Azru“ Amina otkriva mnoštvo zanimljivosti, govori o porodici, turskoj kuhinji, ali i onim ženskim temama poput mode i ljepote. Na početku razgovora prisjeća se početaka snimanja za YouTube.


– YouTubeom sam se počela baviti prije dvije godine, kad sam otkrila nekoliko turskih influensera koji na vrlo prirodan način predstavljaju sebe, svoj život i sve što se dešava oko njih u onoj mjeri u kojoj misle da je uredu. Naravno, poslije sam saznala i za neke naše domaće influensere za koje zaista nisam znala, jer me nije interesovalo sve dok se nisam udala, došla u Tursku i upoznala njihove običaje, koje još istražujem. Brza odluka, ali, prije svega, zahvalna sam Bogu, svom suprugu, koji mi je velika podrška u svemu, te porodici koja mi je velika motivacija – kaže Amina.


Na pitanje da li je ikada pomišljala da će se zbog ljubavi preseliti u Tursku, odgovara:


– Kao mala uvijek mi je želja bila da živim u Turskoj i mislim da mi Bosanci mnogo volimo Tursku. Slobodno mogu reći da je ljubav obostrana i kad je riječ o Turcima. Imala sam dvije želje ili da to bude neka arapska zemlja ili da bude Turska. Jedna mi se želja ostvarila, ovu drugu ćemo, nadamo se, u što kraćem roku realizirati barem na nekoliko dana.


Otkriva i kako se snašla s turskim jezikom, je li ga bilo teško naučiti...
 

– Uvijek kažem da se jezik uči slušajući i stalnom komunikacijom bez obzira na greške koje pravimo tokom govora. Ja sam završila turski jezik, ali tečno sam počela govoriti kad sam se udala, i to u neke dvije godine sam uspjela da propričam u tolikoj mjeri da me ne razlikuju od sebe.


Govoreći o turskim običajima, Amina kaže da su oni "priča za sebe".


- Veoma široka tema o kojoj bih mogla pričati danima i ne bi bilo dovoljno. Neki su slični našim, a neki isti. Neki se daju prihvatiti, dok su neki vrlo čudni, a neki neprihvatljivi. U svakom slučaju, uvijek se nađe kompromis, ali u velikoj mjeri zavisi od porodica odakle dolaze, jer se običaji i tamo razlikuju jedan od drugog, zavisno od sela ili grada... Kod Turaka je običaj, kada musafir (gost) dođe, da se stavlja čaj, a ne kahva kao kod nas. Ako neko dolazi iz daleka, a stariji je član porodice, ljubi se ruka. Evo ova dva mogu izdvojiti kao meni zanimljiva. Naravno, ima ih mnogo, ali nemamo toliko vremena da sve to prenesemo na papir.


Kompletan intervju čitajte u magazinu Azra.

 

(DEPO PORTAL/ad)