pristiglo 46 priča

U užem izboru 'IX Bugojanske vaze' Nikolina Todorović, Ervin Mujabašić i Ninoslav Mitrović

Kultura 19.11.21, 13:51h

U užem izboru 'IX Bugojanske vaze' Nikolina Todorović, Ervin Mujabašić i Ninoslav Mitrović
Nagrada se sastoji od replike „Bugojanska vaza“ (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji pronađeni pisani spomenik u BiH), autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM

 

 

 

Komisija za realizaciju konkursa za kratku priču „IX Bugojanska vaza“ u sastavu Vahid Duraković (predsjednik), Mirza Idrizović i Sanel Ugarak je otkrila imena autora za uži izbor. Tom prilikom je utvrđeno da je na konkurs za „IX Bugojansku vazu“ pristiglo 46 priča.


Otvaranjem koverti sa šiframa utvrđeno je da je ovogodišnji žiri: Magdalena Blažević, Nedžad Ibrahimović i Darko Cvijetić u uži izbor izabrao sljedeće tri priče:


1. “Ima očiju nepovratno izgubljenih”, šifra: Nezaboravak – autor: Nikolina Todorović
2. “Jerihon”, šifra: Sandman – autor: Ervin Mujabašić
3. “Sedmični dodatak iz kulture”, šifra: Kameni oblak – autor: Ninoslav Mitrović


Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti KSC Bugojno, je tom prilikom istakao doprinos „Bugojanske vaze“ u afirmaciji kratke priče u Bosni i Hercegovini te naglasio da je „Bugojanska vaza“ uz nagradu „Zija Dizdarević“ najznačajniji konkurs za kratku priču u Bosni i Hercegovini i da su ta dva konkursa vrlo značajni valorizatori savremene kratke priče u BiH.


Direktor KSC Bugojno, Mirza Idrizović, je istakao da je „Bugojanska vaza“ jedan od najznačajnijih kulturnih projekata JU KSC Bugojno koji pored afirmacije kratke priče također doprinosi i očuvanju kulturne baštine, odnosno „Bugojanske vaze“ kao najstarijeg pisanog spomenika i Dana državnosti BiH kao najznačajnijeg državnog praznika u BiH.


Odluku o laureatu „IX Bugojanske vaze“ žiri će donijeti najkasnije do 24.11.2021. godine i obavijestiti autore u užem izboru. Uručenje nagrade će biti u subotu, 27.11.2021. godine u 19,30 sati u Kulturno sportskom centru Bugojno. Nagrada se sastoji od replike „Bugojanska vaza“ (original se nalazi u Zemaljskom muzeju BiH i predstavlja najstariji pronađeni pisani spomenik u BiH),  autorice Adine Kero i novčanog iznosa od 1.500 KM.


U okviru programa „IX Bugojanska vaza“ 27.11.2021. biće organizovana i promocija romana „Inkapsulirane duše“ Nedžada Ibrahimovića.


Organizator manifestacije je Kulturno sportski centar Bugojno a pokrovitelj Općina Bugojno. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI