'Press' saznaje

Unutarstranačka borba u Sarajevu, SDA u raskolu: Zahiragić i Dia protiv Devića i Biščević-Tokić... Ko će gdje na listu?

Front 18.11.21, 11:58h

Unutarstranačka borba u Sarajevu, SDA u raskolu: Zahiragić i Dia protiv Devića i Biščević-Tokić... Ko će gdje na listu?
Obzirom da je tabor Zahiragić-Kapidžić bliži vatri, Dević bi rado prihvatio ulogu nosioca federalne liste, ali obzirom da je iz Ilijaša, te da bi shodno izbornoj jedinici kojoj pripada njegovi glasači bili građani općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, gdje je stanovništvo urbano, SDA strahuje da on neće ostvariti tu dobar rezultat, piše Press

 

 

 

Unutarstranačka borba koja se vodi u Stranci demokratske akcije došla je do usijanja u Kantonu Sarajevo čak godinu dana prije izbora, piše Press. Naime, prema saznanjima Pressa, dva suprotstavljena tabora dovela su do toga da se polarizuje i ono malo od SDA što je ostalo.

 

Izetbegovići ni nakon uvođenja povjereništava i promjena rukovodstva u nekim općinskim organizacijama nisu uspjeli sastaviti stranku koja je razbijena na prošlim lokalnim izborima.

 

TABORI

 

Unutar kantonalne SDA u Sarajevu, na jednoj su strani kantonalni zastupnik Haris Zahiragić i nekadašnji ministar, odnedavni član SDA Faruk Kapidžić, u raji poznatiji kao “Dia”, dok su na drugoj strani kantonalni zastupnici Jasmina Biščević-Tokić i Mahir Dević.

 

Prema saznanjima Pressa, polarizacija se dogodila zbog liste za predstojeće izbore.

 

mahir-devic

 

Naime, u javnosti se dosta špekuliše o Kapidžiću kao nosiocu kantonalne liste, no Dević iz Ilijaša, obzirom da se boji (ne)osvojenog broja glasova smatra da ukoliko će ići na listu za kanton, on treba da bude nosilac liste. Dević također ne bježi ni od liste za federalni nivo, ali naravno u obzir dolazi samo pozicija nosioca liste, piše Press. U tom slučaju Dević traži visoku poziciju na kantonalnoj listi Almu Omerović, svoju stranačku koleginicu iz Ilijaša, aktivnu u Ženama SDA.

 

jasmina-biscevic-tokic,

 

Koleginica Biščević-Tokić zauzela je stranu Devića, obzirom da smatra da na listi visoko pozicionirani trebaju biti oni koji se zdušno bore za SDA sve ovo vrijeme kroz skupštinske klupe i koji zbog toga trpe ogromne pritiske javnosti. Ipak, ona je u nešto boljoj poziciji od njega. Obzirom da je žena, svjesna je da mora zauzeti poziciju 2 ili 5 na listi, a i svjesna je da SDA trenutno oskudjeva kadrovima i da ne može ponuditi ništa bolje, piše Press.

 

Biščević-Tokić je, ne želeći da rizikuje, odlučila utvrditi to dodvoravanjem onoj koja donosi sve konačne odluke u SDA, dakle Sebiji Izetbegović. Prema pisanju Pressa, to je provjeren recept po kojem je ušla i u predsjedništvo stranke iako joj predsjednik Izetbegović ne zna ni ime, pa je u TV emisijama naziva “Tokača”.

 

faruk-kapidzic-1

 

Sa druge strane stoje jedan do drugog Zahiragić i Kapidžić, koji su nedavno jedan drugom posvetili statuse na Fcebooku. Top prilikom “Dia” je kazao da je Zahiragić ‘ekološki obnovljiv izvor energije, te da energija koju emituje je veća od TE Kakanj i Tuzla zajedno’. Njihova pozicija trenutno je nešto bolja obzirom na Zahiragićevo prijateljstvo sa Ahmedom Čorbom, odnedavnim predsjednikom općinske organizacije SDA Centar.

 

Prema pisanju Pressa, Čorbo je, slično poput Zahiragića, unesen na ovu poziciju, a unijelo ga je dugogodišnje prijateljstvo sa kćerkom Bakira i Sebije, Jasminom Izetbegović. Zahiragić, svjestan ulazne karte, drži se svog prijatelja Čorbe.

 

ahmed-corbo-zahiragic-jasmina-izetbegovic

 

Čorbo je u svojoj dosadašnjoj političkoj karijeri upamćen po dva poteza – odlasku na utakmicu Veleža sa Bakirom (kada je Velež katastrofalno izgubio), te po čestitki Igoru Stojanoviću na funkciji, koju je uputio na zvaničnoj stranici općinske organizacije SDA Centar. Ipak, to u SDA nikada nije bilo ni važno, koliko je bilo važno podaništvo, u kojem je Čorbo jako dobar, piše Press.

 

Obzirom da je tabor Zahiragić-Kapidžić bliži vatri, Dević bi rado prihvatio ulogu nosioca federalne liste, ali obzirom da je iz Ilijaša, te da bi shodno izbornoj jedinici kojoj pripada njegovi glasači bili građani općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, gdje je stanovništvo urbano, SDA strahuje da on neće ostvariti tu dobar rezultat.

 

“Pobogu, nadimak mu je Kugla u višim strukturama stranke. Na jednici skupštine, umjesto da argumentima barata, koristi poslovice tipa 'puno zuji, malo meda daje', a onda mu smeta kada ga zovu medar ili pčelar. Ne zna čak ni da stane iza tih časnih zanimanja, već ih se stidi, brani se od toga i to javno na televiziji, pa čuli ste ga na TVSA”, kažu članovi stranke o Deviću, piše Press.

 

Rana borba zasigurno će do izbora još više izaći na vidjelo, te će pored borbe sa kandidatima ostalih stranaka biti jako važna i ona koju će pomenute ličnosti voditi unutar vlastite stranke.

 

Dević ima svoj modus operandi “prikloni se jačem” koji ga do sada nije iznevjerio, te će mu sigurno ostati vjeran, no da li će to i ovaj put biti dovoljno kada je u igri i preporuka Bakirove kćerke, ostaje da pratimo.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI