Dokumentarac o problemu porodičnog nasilja

Nastavljeno snimanje filma 'Bez glasa' Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića

Kultura 18.11.21, 10:47h

Nastavljeno snimanje filma 'Bez glasa' Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića
Snimanje filma će trajati do nedjelje a isti, kroz dokumentarno-igranu formu, govori o problemu porodičnog nasilja nad ženama u bosanskohercegovačkom društvu

 

Snimanje igranih scena za  film “Bez glasa”, autora Mirze Begovića i Nusmira Muharemovića, nastavljeno je ovih dana na nekoliko lokacija u Zenici i Busovači. 

 

U filmu igraju: Lana Delić, Faketa Salibegović-Avdagić, Irfan Kasumović, Tamara Miličević-Stilić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Ana Krišto, Mugdim Avdagić, Mirsad Sijak i drugi.


Scenario za film potpisuje Mirza Begović.


Direktor fotografije je Duško Kostić. Režiju za film potpisuju Nusmir Muharemović i Mirza Begović. Autor muzike je Ernad Bihorac, a za tehničku realizaciju filma zadužen je “AmfiTeatar”.

 

Film “Bez glasa” nastaje u produkciji Studio Teatra a u okviru projekta „Prekinite šutnju, ne okrećite glavu!- Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost” finansiranog od strane  Američke amabasade u BiH (U.S. Embassy Bosnia and Hercegovina) Projekat je finansiran kroz program Women’s Empowerment malih grantova.

 

Snimanje filma će trajati do nedjelje a isti, kroz dokumentarno-igranu formu, govori o problemu porodičnog nasilja nad ženama u bosanskohercegovačkom društvu. Cilj filma je da pokaže kako je pitanje nasilja nad ženama prvorazredni društveni problem i da se tiče svih nas a ne samo osoba koje su preživjele tu vrstu nasilja.  

 

U sam proces nastajanja filma uključene su i organizacije “Medica” Zenica, “Udružene žene” Banja Luka, “Sigurno mjesto” Zavidovići, „Žene sa Une“  Bihać, „Vive Žene“ Tuzla, „Budućnost“ Modriča, Fondacija Lara Bijeljina i mnoge druge koje će timu Studio Teatra angažovanom na izradi filma pružiti stručnu i savjetodavnu ulogu o problematici nasilja nad ženama - nasilja u porodici.

 

Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

(DEPO PORTAL/dg)

BLIN
KOMENTARI