SDP oštro protiv bahate politike Vlade FBiH

'Novalićevi poreski zakoni novi su udar na džepove građana! Jasno je da su predatorski i prevarantski'

Front 18.11.21, 10:05h

'Novalićevi poreski zakoni novi su udar na džepove građana! Jasno je da su predatorski i prevarantski'
I dalje smatramo kako je nužno da predmetne zakone prati usvajanje i Zakona o minimalnoj plati koji je predložen od strane sindikata, a podržanog od strane gotovo svih političkih subjekata, saopćeno je iz SDP-a

 

 


Socijaldemokratska partija BiH smatra da Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima predstavljaju samo novi udar na novčanike građana i apsolutno neprihvatljivim u formi i rješenjima koja su predložena.

 

- Već po prvim reakcijama stručne i zainteresirane javnosti jasno je da se radi o predatorskim i prevarantskim zakonima vlasti koji imaju samo jedan cilj, a to je da se osigura stabilan novčanik bahatoj politici Vlade FBiH direktno preko leđa ionako iscrpljenih radnika.

 

Klubovi SDP BiH u oba doma Parlamenta FBiH će, kao i uvijek do sada, biti aktivni sudionik i ponuditi bolja rješenja kroz amandmane, a za koja smo uvjereni da će istinski omogućiti povećanje plata radnicima i rasterećenje privrednika, što sa vladinim zakonima uopšte nije slučaj.

 

I dalje smatramo kako je nužno da predmetne zakone prati usvajanje i Zakona o minimalnoj plati koji je predložen od strane sindikata, a podržanog od strane gotovo svih političkih subjekata. Uostalom, vladu i Parlament FBiH na to obavezuje i usvojeni zaključak iz 2019. godine kojeg su tada predložili SDP i SBB, a koji imperativno nalaže da Zakon o minimalnoj plati mora biti dio seta poreskih zakona i usvojen u istom paketu.

 

SDP BiH je u interesu poboljšanja životnih uslova radnika odustao od svog prijedloga zakona o minimalnoj plati čime je jasno pokazao da nam nisu prioritet politički poeni nego istinsko povećanje sramotno male minimalne plate od 406 KM - saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI