prijatelji se opraštaju od Toma Stoddarta

Preminuo nagrađivani britanski fotoreporter, autor legendarne fotografije iz opkoljenog Sarajeva

Mediji 17.11.21, 21:57h

Preminuo nagrađivani britanski fotoreporter, autor legendarne fotografije iz opkoljenog Sarajeva
Stoddartove fotografije iz ratnog Sarajeva obišle su svijet, a kolekciju je obilježila fotografija ‘Žena iz Sarajeva’ u čijem opisu piše “Meliha Varešanović ponosno i prkosno korača na putu na posao u opkoljenom Sarajevu”

 

 

 

Nagrađivani fotoreporter, Britanac Tom Stoddart, autor legendarne fotografije 'Žena iz Sarajeva' koja je nastala 1995. godine u opkoljenom Sarajevu preminuo je u 68. godini života.


Od Stoddarta se na društvenim mrežama opraštaju mnogi prijatelji i poštovatelji njegovog rada.


“Pored oštrog oka za fotografiju. Pored činjenice da se probio svojim radom i ostao vjeran korjenima fotografije u vijestima. Bio je osoba s kojim je bilo lako usurađivati i velikodušan kad je u pitanju vrijeme i podrška”, napisao je jedan od korisnika Twittera u oproštajnoj poruci.


Stoddartove fotografije iz ratnog Sarajeva obišle su svijet, a kolekciju je obilježila fotografija ‘Žena iz Sarajeva’ u čijem opisu piše “Meliha Varešanović ponosno i prkosno korača na putu na posao u opkoljenom Sarajevu”, piše N1.


Fotografija se našla u Stoddartovoj kolekciji ‘Izvanredne žene’ koja obuhvata period rada od deset godina, a koja je prošle godine bila izložena u galeriji u Newcastleu.


U sjećanju na ratni period u Bosni i Hercegovini, Stoddart je jednom prilikom izjavio kako je odlučio da mora otići u Sarajevo nakon što su slike iz glavnog grada BiH iz ranih 1990-ih odaslane u svijet.


Vraćao se nekoliko puta tokom rata, a kazao je kako ga je fascinirao otpor žena u ratu.


“Glavni razlog zašto sam se stalno vraćao bio je taj što nisam mogao a da ne budem pogođen dostojanstvenim i odlučnim načinom na koji su se ti ljudi ponašali. Znao sam da će preživjeti dok god budu bili takvi. Dugo sam fotografirao žene. Kao i u svim sukobima, žene najviše pate. Sarajke su u prosjeku smršavile 20 kilograma. Trčale su posvuda, pokušavajući pronaći hranu za svoju djecu, muževe i roditelje – stavljajući potrebe voljenih ispred svojih. Skupljali su se kod pumpi za vodu i u grupama tražeći hranu. Bilo je zapanjujuće gledati to”, istakao je.


Stoddart je tokom boravka u ratnom Sarajevu ranjen. U grad se vratio na 20. godišnjicu opsade, kada se sreo sa Sarajkom koju je fotografirao u ratu.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI