FOTO&VIDEO/ Stranački kongres u Mostaru

Fahrudin Radončić jednoglasno izabran za predsjednika SBB-a: 'Nemojte me očekivati sljedeći put'

Front 13.11.21, 12:16h

Fahrudin Radončić jednoglasno izabran za predsjednika SBB-a: 'Nemojte me očekivati sljedeći put'
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić uoči Kongresa je kazao kako se ovo zasjedanje održava u Mostaru u trenucima kada su bošnjačko-hrvatski odnosi u najtežoj poslijeratnoj fazi

 

 

Na Trećem kongresu Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH zastupnici su jednoglasno izabrali Fahrudina Radončića za predsjednika stranke.

 

Radončić, koji je bio jedini kandidat za predsjednika SBB-a, u svom je ekspozeu naglasio kako se stanje u Bosni i Hercegovini od zadnjeg održanog kongresa značajno pogoršalo.

 

fna-kongres-sbb-mostar-fahrudin-radoncic

 

Kazao je kako je u tom razdoblju našu zemlju napustilo više od stotinu tisuća ljudi, ekonomsko zaostajanje je ekstremno veliko, a sigurnosno stanje, međuentitetski i međunacionalni odnosi, ocijenio je, nikada nisu bili gori.

 

Govoreći o političkoj situaciji u BiH osvrnuo se na "višegodišnji sustavni rad u promociji i praktičnoj realizaciji separatizma" koji personificira, kako navodi, Milorad Dodik.

 

fna-kongres-sbb-2021

 

- Dodik je prešao crvenu liniju. Svaki populistički pristup hrani njegovu destruktivnu politiku, a mi nećemo sudjelovati u verbalnoj svađi koja odmaže stabilnosti BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica pokaže punu odgovornost u sankcioniranju politike koju on personificira – naglasio je Radončić, dodavši kako nigdje na svijetu ne postoji država s dvije vojske, pa neće postojati ni u Bosni i Hercegovini.

 

Spomenuo je kako je "rješavanje" Izbornog zakona preduvjet stabilizaciji političkih odnosa u FBiH, ali i odnosa Hrvata i Bošnjaka te podsjetio da je BiH tronožac tri naroda i o tomu, naglašava, treba voditi računa.

 

- Već tri puta Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH. Ako se to ponovi i četvrti put, to bi značilo da Hrvati 16 godina, iako konstitutivan narod, trpe i osjećaju diskriminaciju – dodao je Radončić.

 

fna-kongres-sbb-fahrudin-radoncic

 

Prema njegovim riječima, bez izmjene Ustava i usvajanja novog izbornog zakona neće biti implementirani izborni rezultati u Federaciji ni iduće izborne godine.

 

Radončić je nazočnima poručio da SBB treba pokazati svoj državotvorni i nesebični stranački interes, kao i pokazati stav da neće biti oporba kada je u pitanju brzo stabiliziranje odnosa u BiH i FBiH.

 

kongres-sbb-mostar-2021

 

Zaključio je kako je važno da SBB bude medijator i participant okupljanja kompletne oporbe i jačanja njene uloge u rješavanju najdelikatnijih pitanja jer, navodi Radončić, udružena oporba je noćna mora svake vlasti.

 

- Ja sam ovdje danas jer ste to tražili vi i ljudi iz međunarodne zajednice. Nemojte me očekivati sljedeći put – kazao je novi, stari predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

 

 

U nastavku Kongresa birat će se Sud časti, Nadzorni odbor i Glavni odbor, nakon čega će Glavni odbor izabrati Predsjedništvo SBB-a.


Gosti današnjeg Kongresa SBB-a su potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, potpredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović, predsjednik Glavnog odbora Naroda i pravde Dejan Kovačević, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik Glavnog odbora NES-a Mirza Batalović, predsjednik GO Naše stranke Mostar Tarik Tanović, potpredsjednica PDA Elzina Pirić i Dervo Sejdić iz Romskog informativnog centra "Kali Sara".

 

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić uoči Kongresa je kazao kako se ovo zasjedanje održava u Mostaru u trenucima kada su bošnjačko-hrvatski odnosi u najtežoj poslijeratnoj fazi.

 

Dodao je kako je cilj pokazati da je Bosna i Hercegovina jedinstvena teritorija i da je čelnicima ove stranke stalo do harmonizacije odnosa.

 

- Govorit ćemo o nekoliko ključnih tema kao što su ekonomija, ekologija i Europa. Iskazat ćemo svoje viđenje aktualne krize, pojave separatizma, problema rješavanja Ustavnih rješenja ali i izbornih zakona – kazao je Radončić, dodavši kako će Kongres ići u smjeru kadrovskog kontinuiteta, ali i ključne kadrovske obnove SBB-a.

 

Na Kongresu je danas bilo nazočno 127 zastupnika iz cijele BiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI