Po običaju zamijenio teze

Vučić spinom odgovorio na optužbe Evropskog parlamenta o muralu Mladiću

Front 11.11.21, 13:40h

Vučić spinom odgovorio na optužbe Evropskog parlamenta o muralu Mladiću
Poslanici Evropskog parlamenta osudili su u zajedničkom saopštenju vlast u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je danas na saopštenje poslanika Evropskog parlamenta o ponašanju srpskog režima oko murala ratnom zločincu Ratku Mladiću. Vučić je, kao po običaju, zamijenio teze.

 

Picula nam zamjera mural Mladiću? A on u Hrvatskoj ima desetine murala osuđenih ratnih zločinaca, imaju ulice nacističkog zločinca Mila Budaka, imaju spomenik Miru Barišiću koji je osuđeni terorista! Prije bih umro nego bio potrčko Picule i Viole“, odgovorio je u svom maniru Vučić.

 

Podsjećamo, kako je Nova.rs juče objavila, poslanici Evropskog parlamenta osudili su u zajedničkom saopštenju vlast u Srbiji i predsjednika Aleksandra Vučića, navodeći da je neprihvatljivo da u zemlji kandidatu za članstvo u EU policija čuva mural osuđenog ratnog zločinca. Saopštenje je potpisalo devet evroparlamentaraca, a kako saznaje Nova.rs dokument je ponuđen i Vladimiru Bilčiku, ali je on odbio da ga potpiše.

 

U saopštenju se navodi da se murali Ratka Mladića, generala bosanskih Srba, osuđenog za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i genocid u Srebrenici pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i osoba sličnih njemu, nalaze se širom Srbije. Saopštenje su potpisali: Klemen Grošelj (Obnovimo Evropu), Viola fon Kramon (Zeleni), Tineke Strik (Zeleni), Romeo Franc (Zeleni), Ditmar Kostar (socijaldemokrate), Andreas Šider (socijaldemokrate), Gvendolin Delbos-Korfild (Zeleni), Tonino Picula (socijaldemokrate), Irena Joveva (Obnovimo Evropu).

 

(Nova.rs, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI