objektivno i odgovorno novinarstvo

Al Jazeera Balkans obilježava desetu godišnjicu

Mediji 10.11.21, 19:46h

Al Jazeera Balkans obilježava desetu godišnjicu
- Objedinjujući prostor bivše Jugoslavije, razjedinjen konfliktima, ratom i nacionalizmom, ova medijska kuća je, uz studio u Sarajevu, otvorila regionalne centre u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici. U isto vrijeme angažovala je stalne dopisnike u Washingtonu, Briselu, Banjoj Luci, Mostaru, Ljubljani i Prištini - saopćeno je iz AJB

 

 Al Jazeera Balkans, prvi informativni kanal u regiji i prva članica Al Jazeera Media Networka izvan arapskog i engleskog govornog područja, obilježava desetu godišnjicu.

 

Kako je saopćeno, s radom je počela 11. novembra 2011. godine u 18 sati.

 

- Objedinjujući prostor bivše Jugoslavije, razjedinjen konfliktima, ratom i nacionalizmom, ova medijska kuća je, uz studio u Sarajevu, otvorila regionalne centre u Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Podgorici. U isto vrijeme angažovala je stalne dopisnike u Washingtonu, Briselu, Banjoj Luci, Mostaru, Ljubljani i Prištini - saopćeno je iz AJB.

 

U proteklih deset godina Al Jazeera Balkans emitovala je hiljade sati programa, pratila najvažnije regionalne događaje, izvještavala uživo sa svih najvažnijih događaja u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i na Bliskom Istoku, te vratila fokus publike na dokumentarni program koji je nekad bio jedan od najvažnijih segmenata televizije. U isto vrijeme Al Jazeerin web-portal i njegovi novinari, multimedijalni radnici, komentatori i blogeri donijeli su brojne analize aktuelnih događanja, ali i mnoge ljudske priče koje zaslužuju da budu ispričane.

 

- Stavljajući istinu i činjenice na prvo mjesto, uz veliku profesionalnost i visoku produkciju informativnog programa, Al Jazeera Balkans postala je sinonim za objektivno i odgovorno novinarstvo kojem publika vjeruje - navodi se u saopćenju.

 

Al Jazeera Balkans je uvijek posebnu pažnju posvećivala dokumentarnom programu, a to je dodatno iskazala kroz Međunarodni festival dokumentarnog filma (AJB DOC) koji je, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, pokrenula prije četiri godine.

 

Dobila brojna priznanja i postala prva televizija s prostora Balkana, ali i prvi kanal mreže Al Jazeera koji je 2015. dobio Eutelsatovu prestižnu nagradu. Također, nekoliko puta je proglašena najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini te u medijskom sektoru.

 

Al Jazeera Balkans dio je televizijske mreže Al Jazeera sa sjedištem u Kataru, koja je zauvijek promijenila medije na Bliskom Istoku, ali i dala drugačiji pogled na događanja u tom i drugim dijelovima svijeta.

 

Al Jazeera je nedavno obilježila 25 godina postojanja.

 

(Fena/rm)

BLIN
KOMENTARI