Od Escobara očekivali više

Naša stranka, SDP i NiP: Dodikovi saveznici su rušitelji EU, njegov poraz i njihov je poraz!

Front 09.11.21, 20:09h

Naša stranka, SDP i NiP: Dodikovi saveznici su rušitelji EU, njegov poraz i njihov je poraz!
Escobar je rekao da rata neće biti te da postoji mogućnost da Dodik povuče odluke koje je donio. Voljeli bismo znati na čemu gospodin Escobar temelji svoj optimizam kad je nakon susreta s njim Dodik nastavio s još gorim uvredama i prijetnjama po mir u BiH, stoji u saopćenju 'trojke'

 

 

Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH i Narod i pravda oglasili su se saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

 

- Od posjete gospodina Gabriela Escobara, američkog izaslanika za Zapadni Balkan, prilikom posjete Bosni i Hercegovini imali smo veća očekivanja. Ne u smislu mahanja čarobnim štapićem kojim će otkloniti sve naše probleme, ali smo očekivali barem onaj nivo diplomatskog i političkog držanja koji je pokazao kad je, doduše iz SAD-a, poručio da Dodiku nije do Republike Srpske već do očuvanja stečene moći i bogatstva. Dobili smo susret pun uvažavanja nakon kojeg je Escobar rekao da rata neće biti te da postoji mogućnost da Dodik povuče odluke koje je donio. Voljeli bismo znati na čemu gospodin Escobar temelji svoj optimizam kad je nakon susreta s njim Dodik nastavio s još gorim uvredama i prijetnjama po mir u BiH.

 

Dodik vrlo konkretno prijeti nasiljem ali je, također, kroz nasilne procese i krenuo u ostvarivanje svojih ciljeva. U prvom redu mislimo na protivustavni prenos nadležnosti s države na entitet. Tu je i prijetnja vojnim nasiljem kroz najavu formiranja vojske RS-a i s tim povezana uzurpacija vojne imovine. Također, tu je i naoružavanje policije te organizovanje policijskih vježbi koje nemaju ništa drugo za cilj do demonstraciju sile. Građane u BiH ne zanima mogućnost Dodikovog povlačenja s puta politike rata, već njegova obaveza da to uradi pa makar za to bila neophodna i prisila Sjedinjenih Američkih Država. Bez prisile Dodika na odustajanje od secesionističke politike, pa i politike uopšte, tvrdnja da rata neće biti spada u domen lijepih želja.

 

Očigledno je to razumio i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt koji je u svom gostovanju na BBC-u otvoreno prozvao Milorada Dodika kao glavnog krivca za trenutno stanje u BiH, pozvao međunarodnu zajednicu da ne gleda blagonaklono na njegove poteze te otvorio mogućnost upotrebe bonskih ovlasti. Taj Schmidtov istup je ohrabrujući i u potpunosti ga podržavamo. Vjerujemo da će njegov odnos prema trenutnoj krizi imati ohrabrujući uticaj i na druge međunarodne zvaničnike u čije dobre namjere ne sumnjamo. Prije svega tu mislimo na Evropsku uniju kojoj je, vjerujemo, nakon posljednjih Dodikovih međunarodnih susreta jasno da on ima saveznike u onim snagama koje su rušilačke i prema njoj. Njegov poraz i njihov je poraz. U borbi protiv ekstremizma, kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, iskrenog saveznika imat će u strankama Trojke - stoji u saopćenju Naše stranke, SDP-a i NiP-a.

 

(DEPO POPRTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI