FOTO/ TRI DANA POZORIŠTA I FILMA

Zatvoren 3. POSTFEST: U suludom vremenu okupio 20 mladih studenata iz Ljubljane, Novog Sada i Sarajeva

Kultura 08.11.21, 19:50h

Ovogodišnji Postfest je u suludom vremenu u kojem živimo okupio 30 mladih studentica i studenata iz Ljubljane i Novog Sada, povezao ih sa kolegama sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, te disao i živio pozorište i film tri dana!

 

 

 

Nakon tri dana prepuna filmskih i pozorišnih sadržaja, završio je ovogodišnji, treći Međunarodni studentski, pozorišni i filmski festival Postfest! Nedjelja je bila posljednji dan festivala na kojem je prikazan još jedan filmski slot, te pozorišna predstava. Filmski slot je održan u kinu Meeting Point, a publika je uživala u četiri studentska filma sa regionalnih akademija.


Sa Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, gledali smo film JUŽNO VOĆE u režiji Josipa Lukića: južno voće je osvježavajuće, ali na velikim vrućinama brzo se kvari.


PRIČA O KURVAMA je film Milice Maletin sa Akademije umetnosti Novi Sad koji govori o tri pijana momka, koji u velikoj nestašici za seksom, a u dijametralno suprotnim stavovima o ljubavi, odlučuju da pozovu prostitutku.


Sa Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Ljubljana prikazan je još jedan film, SPRINTAJ MI LJUBEZEN, u režiji Sare Polanc, koji postavlja pitanje: može li stara ljubav pobijediti novu zaljubljenost i pomoći ogorčenom paru da ponovno zapali svoju iskru?


Za kraj filmskog programa ovogodišnjeg Postfesta, prikazan je film sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, u režiji Isidore Ratković, ZAŠTO NE ZAPLEŠETE?, koji nam priča priču o mladom paru koji se useljava u svoj novi, zajednički dom. Bježeći od odgovornosti, odlaze na vožnju biciklom koja ih odvodi u dvorište puno stvari na prodaju - stvari iz života koji jedan čovjek ostavlja iza sebe.


Za kraj pozorišnog programa gledali smo predstavu ČERNOBILJSKA MOLITVA sa Akademije umetnosti Novi Sad, koja je nastala na osnovu istoimenog “romana glasova” Svetlane Aleksijevič. Glavni junaci nesvakidašnje dokumentarističke proze su i žrtve i spasioci, i djeca i vojnici i žitelji avetinjske ozračene oblasti ograđene tablama upozorenja, i naučnici i psiholozi, ljekari, preživjeli, evakuisani i povratnici. Oni svi u pero Svetlane Aleksijevič govore riječi koje se stapaju u jednu, jedinstvenu černobiljsku molitvu za postradale i one koji će još dugo snositi teške posljedice.


Nakon predstave je održan i posljednji POSTFESTUM za ovu godinu, kroz koji je publika mogla saznati sve što ih dodatno zanima o predstavi, a moderator je bio Faruk Hajdarević, student glume.


Ovogodišnji Postfest je u suludom vremenu u kojem živimo okupio 30 mladih studentica i studenata iz Ljubljane i Novog Sada, povezao ih sa kolegama sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, te disao i živio pozorište i film tri dana!


Zahvaljujemo se publici koja je vjerno pratila festival i učestvovala na svim programima i sadržajima. Zahvaljujemo se kinu Meeting Point i Pozorištu mladih Sarajevo na izvrsnoj saradnji, podršci i gostoprimstvu koje je pomoglo da naš festival ima puni sjaj. Također, zahvaljujemo se našim medijskim pokroviteljima, te donatorima SHL Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Fondacija za kinematografiju Sarajevo. Vidimo se naredne godine, na 4. Postfest-u!  - poručuju organizatori ovogodišnjeg POSTFEST-a.


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI