FOTO/ U POZORIŠTU MLADIH SARAJEVO

Nevrijeme ih nije zaustavilo: Počeo 3. POSTFEST - međunarodni studentski pozorišni i filmski festival

Kultura 06.11.21, 16:47h

Festivalski sadržaji su započeli predstavom sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, “PSIHOZA U 4:48”

 

 

 


U Pozorištu mladih Sarajevo sinoć je otvoren treći studentski festival Postfest! Festival je otvorio mladi i perspketivni glumac Harun Ćehović, a publici se obratio dosadašnji direktor i osnivač festivala, Zlatko Sofović. Također, obratila se i nova direktorica festivala, Adna Rizvan.


Festivalski sadržaji su započeli predstavom sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, “PSIHOZA U 4:48” u režiji studentice Ajle Bešić. U predstavi su igrali: Vedad Čano, Emina Topolović, Elma Fetić i Sara Seksan.


“PSIHOZA U 4:48” je rađena po istoimenom tekstu Sarah Kane, koja u centar zbivanja stavlja fragmentirajući subjekt koji prolazi kroz jednu od svojih depresivnih epizoda. Poetskim jezikom izažava najdublja osjećanja koja se u tim trenucima bude: ljubav, mržnju, strah od smrti i duboku želju za životom. Glavni događaj, koji služi kao vezivno tkivo ovih poetskih scena, jeste sukob između subjekta i glavnog doktora na odjelu za psihijatriju, koji depresiju označava kao bolest, a nju kao osobu koju je jedino moguće izliječiti antidepresivima. Međutim, ona smatra da je jedino može izliječiti ljubav. Svaka scena predstavlja jedan segment depresije koja sve više gradira i koja je tjera dalje u smrt. Ipak, na kraju se, zbog jake želje da u životu osjeti pravu i istinsku ljubav, uspijeva spasiti i izvući iz depresivne epizode.


Nakon predstave održan je i POSTFESTUM, okrugli sto na kojem se razgovaralo o predstavi, razmjenjivali savjeti, kritike, pohvale itd., a kojeg je moderirao student dramaturgije Benjamin Konjicija.


Time je i zvanično završen prvi dan POSTFEST-a, a za vikend nas očekuju dva filmska slota, masterclaas i dvije pozorišne predstave!


Zahvaljujemo se svima koji su bez obzira na sve vremenske neprilike uspjeli doći u Pozorište mladih, novode organizatori.  


Podsjećamo, Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo organizator je trećeg izdanja studentskog festivala POSTFEST, koje od ove godine pored pozorišnog programa ima i filmski! Festival će ugostiti studente sa šest regionalnih akademija 5., 6. i 7. novembra 2021. godine u Sarajevu. Pozorišni program se održava u Pozorištu mladih Sarajevo, a filmski u kinu Meeting Point. Pod sloganom RE:START studenti i studentice žele da ponovo uživaju u pozorištu i filmu, te kroz druženje naprave nove fantastične saradnje!


Festival su podržali fondacija Schuler Helfen Leben Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Fondacija za kinematografiju Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI