FOTO/ OD 3. DO 6. NOVEMBRA U SARAJEVU

Ne propustite: Četvrti Sajam 'Knjige u nišama' (KUN) u BKC-u KS

Kultura 04.11.21, 14:57h

Osim kupovine novih izdanja knjiga koje će biti u ponudi po pristupačnim cijenama, tokom Sajma čitalačkoj publici bit će ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program, koji uključuje: predstavljanja autora, promocije knjiga, čitanja, interaktivne programe, druženja i razgovore sa književnicima

 

 

 

U srijedu, 03. novembra, otvoren je četvrti Sajam “Knjige u nišama“ (KUN) – Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine, koji će se održati u periodu od 03. do 06. novembra u JU Bosanski kulturni centar KS.


Sajam su u 18, 45 sati u Galeriji BKC-a zvanično otvorili: Jasmin Duraković, direktor JU Bosanski kulturni centar KS i Muamer Spahić, predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine.

 

sajam-knjiga-bkc-2

 

Tom prilikom gitarista Boško Jović na klasičnoj gitari izveo je nekoliko prigodnih kompozicija.


Osim kupovine novih izdanja knjiga koje će biti u ponudi po pristupačnim cijenama, tokom Sajma čitalačkoj publici bit će ponuđen vrlo bogat i zanimljiv program, koji uključuje: predstavljanja autora, promocije knjiga, čitanja, interaktivne programe, druženja i razgovore sa književnicima.


Vrata BKC-a bila su otvorena za sve posjetioce od 10:00 sati, a u okviru prvog programa pod nazivom Jutro sa autorom, u 10 i 30 sati publici se predstavio Emir Suljagić, bosanskohercegovački novinar, pisac i političar. Tokom razgovora koji je sa autorom vodio Kenan Efendić, između ostalog bilo je riječi i o novoj knjizi Suljagića pod nazivom Geografija nestanka – Fragmenti iz razorene prošlosti.

 

sajam-knjiga-bkc-9


Istog dana, na Centralnoj bini u 12 sati održana je i promocija časopisa Obrazovanje odraslih BKC. Časopis bilježi dvadeset godina kontinuiranog izlaženja kao jedini andragoški časopis u Bosni i Hercegovini i jedan od nekoliko u jugoistočnoj Evropi. Pokrenut je 2001. godine na inicijativu Instituta za međunarodnu saradnju Njemačkog Saveza visokih narodnih škola (DVV International – Ured u Sarajevu), a u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom u Sarajevu. U časopisu se objavljuju naučni i stručni članci koji afirmišu cjeloživotno učenje i obrazovanje u svrhu aktivnog i svrhovitog života u mijenjajućem svijetu.


Na promociji su se prisutnima obratili: akademkinja prof. dr. Adila Pašalić-Kreso – članica Akademije nauka i umjetnosti BiH i počasni član Redakcije časopisa Obrazovanje odraslih, zatim dr. Emir Avdagić – direktor Ureda DVV International-a u Sarajevu i član Redakcije časopisa, Jasmin Duraković – direktor JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, dr. Amina Isanović Hadžiomerović – urednica časopisa i prof. dr. Lejla Turčilo – članica Redakcije časopisa, koja se prisutnima obratila putem video linka .

 

sajam-knjiga-bkc-8


Panel razgovor pod nazivom „Knjiga u digitalno doba“, posvećen budućnosti knjige u digitalnom dobu, održan je na Centralnoj sajamskoj bini u 15 sati. Panel je imao za cilj da mapira kako novi društveni mediji utiču na čitalačke navike, te da li je istina da mladi danas manje čitaju zbog toga što dosta vremena provode na mobilnim telefonima. U razgovoru na kojem su učestvovali: Bea Balta Manjgo, nastavnica, pjesnikinja i književna blogerka, zatim Goran Kremenović, mladi čovjek čije knjiške objave na TikToku prati preko 6.000 ljudi, te Anela Hakalović, koja na svom Instagram profilu Bajkologija analizira i popularizuje literaturu za one najmlađe čitaoce, pokušalo se razbiti neke ustaljene predrasude, ali i naučiti i zaključiti  šta svako od nas može da uradi na popularizaciji knjiga i književnosti. Program je vodio Boris Maksimović.


Na Centralnoj bini, u 17:00 sati održano je predstavljanje izdanja izdavačke kuće Lijepa riječ, a u okviru ovog programa su učestvovali: Misera Suljić – Sijarić i Safet Sijarić, dok je razgovor moderirao Fuad Kovač.


Prvi dan Sajma knjiga KUN, završen je promocijom knjige pod nazivom „Žensko raščitavanje dominantne kulture: Sylvia Plath, Kathy Acker, Octavia E. Butler“, autorice Sanje Šoštarić. Na ovoj promociji, koja je održana na Centralnoj bini, u 19:00 sati, učestvovali su: Enver Kazaz, Lejla Mulalić i Dragan Marković.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI