Najavio nastavak angažmana na prevazilaženju krize

Portparol Evropske komisije: Situacija u BiH izaziva veliku zabrinutost EU

Front 03.11.21, 16:06h

Portparol Evropske komisije: Situacija u BiH izaziva veliku zabrinutost EU
Pratit ćemo razgovore koji su planirani za danas, i za naredne dane na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali nije na nama da kometarišemo te diskusije i očekujemo da će biti produžen mandat misije koja je važna za Bosnu i Hercegovinu. Posvećenoi smo Misiji Altea što je potvrđeno zaključcima sa sastanka 18. oktobra, istakao je portparol Evropske komisije

 

Portparol Evropske komisije Peter Stano kazao je danas kako situacija u Bosni i Hercegovini izaziva veliku zabrinutost Evropske unije.

 

Stano je kazao kako je “pojačana politička aktivnost” EU sa američkim partnerima kako bi se pokušalo naći rješenje trenutne krize u BiH.

 

Istakao je kako Misija Altea-EUFOR ima važnu ulogu u stabilnosti i bezbjednosti zemlje.

 

“Pratit ćemo razgovore koji su planirani za danas, i za naredne dane na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali nije na nama da kometarišemo te diskusije i očekujemo da će biti produžen mandat misije koja je važna za Bosnu i Hercegovinu. Posvećenoi smo Misiji Altea što je potvrđeno zaključcima sa sastanka 18. oktobra”, istakao je portparol Evropske komisije.

 

Dodao je kako je predstavnik EU imao sastanke sa političkim liderima u BiH, kako bi prenio poruke, a one su jasne – retorika koja izaziva podjele mora da prestane, unilateralni postupci koji ugoržavaju teritorijalni integritet, suverenost i jedinstvenost Bosne moraju biti prekinuti…

 

“Moramo se angažovati na političkom dijalogu jer je jedini konstruktivni put, kako bi se našlo rješenje krize, dijalog među političkim liderima, i kao što sam rekao, jednostrane akcije i retorika koja dijeli mora da se prekine za dobrobit građana i evropske perpektive BiH”, poručio je Petar Stano.

 

Na kraju je još jednom podvukao kako se angažman Evropske unije nastavlja u Bosni i Hercegovini.

 

“Nije samo riječ o posjetama prošle sedmice, već nastavljamo sa našim aktivnostima kako bismo asistirali političkim liderima u BiH u pronalasku rješenja krize”, zaključio je portparol Evropske komisije.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI