rat u bogatom carstvu kristala

Em prijete Kinezi, em se sve više uzburkalo u porodici Svarovski: Zašto svi žele da prapraunuk osnivača nestane iz kompanije?

Biznis Klub 03.11.21, 11:16h

Em prijete Kinezi, em se sve više uzburkalo u porodici Svarovski: Zašto svi žele da prapraunuk osnivača nestane iz kompanije?
U ovoj ideji su mu se suprotstavili drugi članovi porodice – Pol, Nađa, Helmut i Gerhard Svarovski – koji su ga optužili da „upravlja brodom i namjerno ide prema grebenu“

 

Naizgled blještav i uglađen Svarovski svijet krije priču dostojnu čuvene serije “Nasljednici”.

 

Sjedište Svarovski kristalnog carstva je blistavo koliko biste očekivali – ali sjaj ne može odvratiti pažnju od gorke porodične svađe oko budućnosti kompanije - piše Zadovoljna.nova.rs.

 

Poremećaj izazvan pandemijom u kombinaciji sa oštrom konkurencijom u Kini donosi i predviđanja da će profit kompanije Svarovski pasti za 30 odsto. Zbog toga su se pred tom, 125 godina starom kompanijom,  pojavile teške odluke o budućnosti.

 

Rat u porodici


Izvršni direktor Robert Buchbauer – pra-praunuk osnivača Daniela Svarovskog – ima plan koji uključuje otpuštanje 6.000 zaposlenih, zatvaranje 750 prodavnica i promjenu sadržaja brenda.


Međutim, u ovoj ideji su mu se suprotstavili drugi članovi porodice – Pol, Nađa, Helmut i Gerhard Svarovski – koji su ga optužili da „upravlja brodom i namjerno ide prema grebenu“.

 

Robert ima podršku većine akcionara, ali njegovi rivali (ostali članovi porodice) tvrde da imaju dovoljno akcija da iznude veto i da su spremni da idu na sud zbog toga. Dugoročno gledano, svi žele da Robert nestane iz kompanije.

 

Svarovski kristali su krasili odjeću poznatih ličnosti poput Bijonse i Merilin Monro, a koristili su ih mnogi dizajneri, uključujući Kristijana Diora. Robert je ipak uveren da Svarovski gubi svoj sjaj kod klijenata.


Jednako sjajno blistaju i kristali konkurenata u Kini – za samo jedan odsto cijene.

 

Ovoj, ionako pogubnoj konkurenciji, kaže Robert, pandemija je dodala „smanjenje prodaje u gigantskim razmjerama“.

 

Predviđa se da će ukupni prihodi od kristala pasti za 30 odsto, sa 2,5 milijardi funti prošle godine na oko 1,7 milijardi funti ove godine.

 

Ostatak pročitajte ovdje

 

(Zadovoljna.nova.rs, DEPO PORTAL/rm)

BLIN
KOMENTARI